CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی متاثر از خشکسالی در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از تکنیک سنجش از دور (مطالعه موردی: استان هرمزگان)

عنوان مقاله: بررسی روند تغییرات پوشش گیاهی متاثر از خشکسالی در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از تکنیک سنجش از دور (مطالعه موردی: استان هرمزگان)
شناسه ملی مقاله: JR_DEEJ-9-28_002
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

حامد اسکندری دامنه - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
غلامرضا زهتابیان - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
حسن خسروی - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
حسین آذرنیوند - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران
علی اکبر براتی - دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

خلاصه مقاله:
در این پژوهش به ارزیابی روند خشکسالی هواشناسی، تبخیر و تعرق پتانسیل استانداردشده، شاخص پوشش گیاهی (NDVI) و بررسی رابطه آن ها با یکدیگر با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون در استان هرمزگان پرداخته شده است. بر اساس شاخص های خشکسالی SPI و SPEI بیشترین مقادیر شاخص های خشکسالی به ترتیب مربوط به سال های ۱۳۸۸، ۱۳۹۳، ۱۳۹۱ و ۱۳۹۰ می باشد. بررسی روند تغییرات شاخص NDVI و بارندگی سالیانه نشان داد که روند این شاخص ها در طول بازه زمانی (۱۳۹۵-۱۳۷۹) در سطح اطمینان ۹۵% معنی دار بوده و افزایشی می باشد. روند تغییرات پارامتر دما و شاخص های خشکسالی SPEI و SPI طی این بازه زمانی کاهشی است. همچنین پیک شاخص پوشش گیاهی مطابق با بیشترین بارندگی رخ داده در این بازه زمانی در سال ۱۳۸۴ بوده است که بیانگر متاثر بودن پوشش گیاهی از نوسانات بارندگی می باشد. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون در مقیاس زمانی ۱۲ ماهه بین شاخص های خشکسالی هواشناسی، تبخیر و تعرق پتانسیل شده، شاخص پوشش گیاهی NDVI، پارامتر بارش و دما نشان داد که بیشترین میزان همبستگی بین شاخص SPI و بارش (۹۹/۰ ) و کمترین میزان همبستگی بین دو شاخص دما و خشکسالی تبخیر و تعرق پتانسیل (۴۸/۰- ) وجود دارد.

کلمات کلیدی:
استان هرمزگان, NDVI, SPI, SPEI, ضریب همبستگی پیرسون, مناطق خشک و نیمه خشک

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1934700/