CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

معماری و شهرسازی دوره ساسانی در استان فارس (مطالعه موردی چهار ایالت فارس: اردشیرخوره، دارابگرد، بیشاپور و استخر)

عنوان مقاله: معماری و شهرسازی دوره ساسانی در استان فارس (مطالعه موردی چهار ایالت فارس: اردشیرخوره، دارابگرد، بیشاپور و استخر)
شناسه ملی مقاله: JR_ISIR-6-3_004
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

هومان محمدی شرف آباد - دانش آموخته دکتری تاریخ اسلام، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، سرپرست بنیاد ایران شناسی شعبه استان کهگیلویه و بویراحمد.
فرناز افتخار جهرمی - کارشناسی ارشد فرهنگ و زبا نهای باستانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

خلاصه مقاله:
عصر ساسانی (۶۵۱ - ۲۲۴ م) یکی از پررونق ترین و طلایی ترین دوره ای فرهنگ، هنر و معماری در تاریخ ایران است که آثار معماری و شهرسازی آن با گذر بیش از ۱۵۰۰ سال در گوشه و کنار این سرزمین مشاهده می شود. تعداد آثار تاریخی به جای مانده از این دوره نسبت به دوره های پیشین نشان از پیشرفت فعالیت های عمرانی مانند ایجاد شهرها، قلعه ها، پل ها و سدها دارد. در این پژوهش سعی شده تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی شهرهای ساسانی استان فارس بر اساس شکل هندسی، نوع معماری و شهرسازی دسته بندی شوند. یافته های پژوهش نشان می دهد که آنچه در خصوص این شهرها اهمیت داشته، هندسه منظمی بوده که حکایت از طراحی، برنامه ریزی و نقشه های دقیق برای ساخت این شهرها دارد. شهرهای اردشیرخوره و دارابگرد به عنوان شهرهای مدور، شهر بیشاپور به عنوان شهر مستطیل شکل، و شهر استخر به عنوان شهر نامنظم معرفی، تقسیم بندی و بررسی شده اند.

کلمات کلیدی:
ساسانیان, فارس, شهرسازی, معماری

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1945078/