CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل روند جنگل زدایی با استفاده از مدل های ماشین بردار پشتیبانی (SVM) و طبقه بندی بیشترین شباهت (MLC) و تاثیر آن بر دمای سطح زمین(LST) و شاخص های طیفی (منطقه مورد مطالعه: محدوده جنگلی تالش)

عنوان مقاله: تحلیل روند جنگل زدایی با استفاده از مدل های ماشین بردار پشتیبانی (SVM) و طبقه بندی بیشترین شباهت (MLC) و تاثیر آن بر دمای سطح زمین(LST) و شاخص های طیفی (منطقه مورد مطالعه: محدوده جنگلی تالش)
شناسه ملی مقاله: JR_JSAEH-10-4_001
منتشر شده در در سال 1402
مشخصات نویسندگان مقاله:

ارسطو یاری حصار - Associate Professor, Department of Geography and Rural Planning, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran.
مهدی فیض اله پور - Assistant Professor, Department of Geography, Zanjan University, Zanjan, Iran.
ندا کنعانی - PhD student in the field of geography and rural planning, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran.

خلاصه مقاله:
دمای سطح زمین اطلاعات مهمی را در زمینه نقش کاربری اراضی و پوشش زمین بر روی فرایندهای بیلان انرژی ارائه میدهد. بنابراین هدف این تحقیق، ارزیابی الگوهای LST در اثر تغییرات رخ داده در کاربری اراضی (LULC) می باشد.منطقه مورد مطالعه با وسعتی معادل ۶/۳۰۰ کیلومتر مربع در منطقه تالش واقع شده است. به این منظور تصاویر لندست در فصول خشک و مرطوب از سال ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۱ دانلود گردید. چهار طبقه کاربری با طبقه بندی بیشترین شباهت(MLC) و ماشین بردار پشتیبانی(SVM) در بازه های زمانی ۳۶ ساله شناسایی شد. مقادیر ضریب کاپا برای مدل SVM معادل ۷۸۰۲/۰ بوده و برای مدل MLC معادل ۵۳۲۸/۰ بوده است. شاخص های طیفی NDVI، NDSI و NDWI برای پوشش گیاهی، خاک بایر و آب محاسبه شده و در سالهای فوق با LST  تطبیق داده شدند. تغییرات کاربری زمین طی سال های ۱۳۶۵ تا ۱۴۰۱ عامل مهمی در تغییرات دمای سطح زمین بوده که به طور متوسط از ۷/۱۳ درجه سانتیگراد تا ۵/۳۹ درجه سانتیگراد در فصل مرطوب و ۳۷/۰- تا ۰۷/۴۱ درجه سانتیگراد در فصل خشک متغیر بوده است. پهنه های آبی و پوشش گیاهی کمترین و خاک بایر بیشترین مقادیر LST را نمایش داده اند. بیشترین همبستگی منفی به میزان ۷۴/۰- متعلق به شاخص NDVI در سال ۱۳۶۵ بوده و بیشترین همبستگی مثبت به میزان ۷۹/۰ متعلق به شاخص NDSI در سال ۱۳۶۵ می باشد. مساحت پهنه جنگلی کاهش ۳/۲۰ درصدی و اراضی کشاورزی افزایش ۲۱۷ درصدی را در ۳۶ سال نشان می دهند. زمین های بایر بیشتر تغییر را داشته و از ۲/۶۸ کیلومتر مربع به ۱۲ کیلومتر مربع کاهش یافتند. به طور کلی LST ، به علت افزایش فعالیت های انسانی از قبیل گسترش زمین های زراعی و جنگل زدایی در دوره مورد مطالعه افزایش یافته است.

کلمات کلیدی:
land use, land surface temperature, spectral index, support vector machine, deforestation, Talesh, کاربری زمین, دمای سطح زمین, شاخص طیفی, ماشین بردار پشتیبانی, جنگل زدایی, تالش

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1951998/