CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

پهنه بندی خطر خروج نشتهای هیدروکربنی از میادین نفتی در مناطق مسکونی با استفاده از تکنیک های سنجش از دور و GIS (مطالعه موردی شهرستان مسجدسلیمان)

عنوان مقاله: پهنه بندی خطر خروج نشتهای هیدروکربنی از میادین نفتی در مناطق مسکونی با استفاده از تکنیک های سنجش از دور و GIS (مطالعه موردی شهرستان مسجدسلیمان)
شناسه ملی مقاله: ICEHH02_195
منتشر شده در دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی در سال 1392
مشخصات نویسندگان مقاله:

لادن خدری غریبوند - دانشحوی دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه شهید بهشتی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی دزفول
حجت الله صفری - دانشیار گروه علوم زمین دانشگاه گلستان
کاظم رنگزن - استادیار گروه سنجش از دور GIS دانشگاه شهید چمران اهواز

خلاصه مقاله:
برای پهنه بندی خطرنشت گا ز در منطقه مسجدسلیمان، لایه های اطلاعاتی نظیر ساختارهای سطحی و زیر سطحی (UGC) (Under Ground Contour map)، محلهای نشت گاز، چینه شناسی، وضعیت تراکم جمعیت و توپوگرافی (وضعیت ارتفاعی) منطقه با استفاده از برداشتهای صحرایی و تکنیکهای سنجش از دور تهیه گردیده و وارد محیط GIS شد. با استفاده از توابع تحلیلی در محیط GIS لایه ها هم پوشانی داده شد و با استفاده از منطق بولین، پهنه بندی خطر نشت گاز در منطقه صورت پذیرفت. نتایج نشان می دهد که که در محل تقاطع گسله های اصلی که منطبق بر محل لولای تاقدیس عمقی مسجدسلیمان میباشد، تراکم شکستگیها بالا بوده و عاملی برای کاهش نفوذ ناپذیری پوش سنگ مخزن آسماری شده است. از طریق شکستگی های یاد شده، نشت گاز در شهرستان مسجدسلیمان صورت می گیرد و بالاترین احتمال خطر در منطقه مسجدسلیمان مربوط به بخش شهرنشین (محلاتی نظیر: سی برنج و نفتون) می باشد. در این بخشها علاوه بر بالا بودن تراکم شکستگی ها، عمق کلاهک گازی نیز کم بوده، بیشترین نشت های گاز وجود داشته و تراکم جمعیت در بالاترین حد خود قرار دارد. در سایر نقاط منطقه مورد بررسی به دلیل تراکم کمتر جمعیت، افزایش عمق کلاهک گازی و پائین تر بودن تراکم شکستگی ها، ریسک کمتر از حد متوسط می باشد.

کلمات کلیدی:
مسجدسلیمان، نشت گاز، پهنه بندی ریسک خطر، سنجش از دور و GIS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/307496/