CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی گندمهای نان ایرانی کارا و ناکارا در جذب عنصر روی از نظر صفات مورفولوژیک ریشه

عنوان مقاله: ارزیابی گندمهای نان ایرانی کارا و ناکارا در جذب عنصر روی از نظر صفات مورفولوژیک ریشه
شناسه ملی مقاله: CIGS13_1126
منتشر شده در اولین کنگره بین المللی و سیزدهمین کنگره ژنتیک ایران در سال 1393
مشخصات نویسندگان مقاله:

سروه فتحی - دانشجویان کارشناسی ارشد، گروه اصلاحنباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس (نویسندگانمشترک)
مژگان غلامی ملکرودی - دانشجویان کارشناسی ارشد، گروه اصلاحنباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس (نویسندگانمشترک)
تهمینه لهراسبی - استادیار، گروه بیوتکنولوژی گیاهی، پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری
محمدصادق ثابت - استادیار و دانشیار، گروه اصلاحنباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

خلاصه مقاله:
عنصر روی یکی از عناصر ضروری با عملکرد وسیع در متابولیسم گیاهان محسوب میشود. از اینرو کمبود آن اثرات شدیدی بر رشدگیاهان دارد. در این مطالعه صفات مورفولوژیک ریشه (طول، قطر و چگالی سطحی)، همچنین وزن خشک ریشه و بخش هوایی برخی ازگندمهای نان ایرانی کارا و ناکارا در جذب عنصر روی مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3تکرار و در بستر پرلیت و با محلول جانسون گراس به مدت 56 روز انجام شد. مقایسه ژنوتیپهای کارا و ناکارا از نظر صفات مورد بررسی تفاوت معنیداری نشان داد. ژنوتیپهای کارا در جذب روی افزایش معنیدار1/8و1/6برابری به ترتیب در قطر ریشه و چگالی سطحی ریشه نسبت به گندمهای ناکارا نشان دادند. این افزایش در وزن خشک ریشه و بخش هوایی به ترتیب 2و1/7مشاهده شد. همچنین طول ریشه ژنوتیپهای ناکارا افزایش معنیدار1/4برابری در مقایسه با ژنوتیپهای کارا نشان دادند. در این مطالعه همبستگی مثبت و معنیداری نیز بین صفت مقدار کل جذب روی، کارایی استفاده از روی، قطر ریشه و چگالی سطحی ریشه با صفت وزن خشک ریشه و بخش هوایی مشاهده شد. از طرف دیگر بین وزن خشک ریشه و بخش هوایی نیز همبستگی مثبت و معنیداری بدست آمد. درمطالعه حاضر وجود اختلاف معنیدار بین ژنوتیپهای دو گروه کارا و ناکارا در جذب عنصر روی از نظر صفات مورد بررسی بیانگر قابلیت بیشتر ژنوتیپهای کارا در استفاده از منابع موجود در محیط میباشد. همچنین با توجه به وجود همبستگیهای معنیدار بدست آمده میتوان صفات وزن خشک ریشه و بخش هوایی را به عنوان معیاری معتبر در شناسایی ژنوتیپهای کارا و ناکارا در جذب روی معرفی

کلمات کلیدی:
عنصر روی، گندم نان، مورفولوژی ریشه، وزن خشک اندام هوایی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/328786/