برنامه ریزی گسترش فضاهای سبز فراغتی بر اساس معیارهای یک شهر سالم، نمونه مورد مطالعه بوستانهای منطقه 2 شهرداری اراک

سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 570

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICSAU03_1707

تاریخ نمایه سازی: 12 تیر 1395

چکیده مقاله:

فضاهای باز و سبز شهری نه تنها به دلیل اهمیت تفریحی آنها مورد توجه است، بلکه به علت نقش مهمی که در حفظ و تعادل محیط زیست شهری و تعدیل آلودگی هوا، کاهش تراکم و پرورش روحی و جسمی ساکنان شهر ایفا می کنند، ارزشمند هستند. معیارهاییک شهر سالم نیز مجموعه ای از شاخص های بهداشتی، سلامتی، زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی را در بر دارد، با توجه به اهمیت فضای سبز در شهرها، برای ایجاد و گسترش این فضاها می توان از استانداردها و معیارهای یک شهر سالم که در این زمینه وجود دارد استفاده نمود. در این تحقیق به ارزیابی فضاهای سبز فراغتی شهرها بر اساس معیارهای یک شهر سالم پرداخته شده و بوستانهای منطقهدو شهرداری اراک به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب گردیده است. از بین معیارهای شهرسالم 5 معیار مورد ارزیابی قرار داده شد که عبارتند از: دسترسی به طبیعت در شهر، سازگاری موقعیت بوستان با شرایط محیط طبیعی، راحتی و ایمنی دسترسی، مناسبت همجواریها و تعادل در استفاده از زمین. نتایج ارزیابی حاکی از این است که بوستانهای منطقه دو شهرداری اراک اگرچه در بعضی از شاخصها نظیر همجواری با کاربری های سازگار و دسترسی به بوستانها وضعیت خوبی دارند اما در معیارهایی از قبیل میزان سرانه فضای سبز، میزاناستقبال مردم ازبوستانهای این منطقه، سازگاری نقش و شکل بوستان با شرایط محیط طبیعی، دسترسی به توقفگاه پیرامون بوستانها، تناسب شعاع عملکردی مورد نظر با شعاع عملکردی واقعی با معیارهای یک شهر سالم منطبق نیستند که نتیجه این نارسایی ها موجب عدم رضایت و استقبال ساکنین منطقه دو شهرداری اراک از بوستانهای این منطقه شده است که این امر باعث شده اکثر ساکنین این منطقه برای گذران اوقات فراغت خود به بوستانهای منطقه یک و سه مراجعه کنند. در نتیجه و بر مبنای ارزیابی های انجام شده برای برنامه ریزی و گسترش فضاهای سبز فراغتی در شهرها با هدف دست یابی به یک شهر سالم، اقدام به ارائه پیشنهادات شده است.

کلیدواژه ها:

شهر سالم ، دسترسی به طبیعت در شهر ، راحتی و ایمنی دسترسی ، تعادل در استفاده از زمین ، سازگاری موقعیت با محیط طبیعی ، مناسبت همجواریها

نویسندگان

نگین سرایدار

دانشجوی دکتری شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین، ایران

فرزانه کارخانه

کارشناس ارشد معماری، دانشگاه آزاد واحد محلات، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • افزایش میزان دسترسی شهروندان به طبیعت در شهر ازطریق افزایش ...
  • تقویت ارتباط شهر و طبیعت و ایجاد توازن بین طرح ...
  • تامین راحتی و ایمنی دسترسی از طریق توزیع متناسب شبکه ...
  • مکانیابی کاربری های سازگار در مجاورت یکدیگر ...
  • تعادل در استفاده از زمین از طریق تامین شعاع عملکردی ...
  • - استرن، ج.پ(1376). نیچه، ترجمه عزت اله فولادوند(چاپ سوم). تهران: ...
  • - حاج خانی، غلامرضا و اسماعیل صالحی، شهر سالم؛ معیارها ...
  • - شریفی، مرتضی (1371). مقدمه ای بر مبانی طراحی فضای ...
  • لزوم اجرای پروژه شهرهای سالم از دیدگاه اکولوژی بهداشت [مقاله کنفرانسی]
  • - علوی تبار، علیرضا، (1379)، بررسی الگوی مشارکت شهروندان در ...
  • نمایش کامل مراجع