CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن و روی ، بر ارتفاع بوته و وزن هزار دانه در مرحله ساقه دهی و گلدهی در سه ژنوتیپ کلزا (.Brassica napus L)

عنوان مقاله: اثر محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن و روی ، بر ارتفاع بوته و وزن هزار دانه در مرحله ساقه دهی و گلدهی در سه ژنوتیپ کلزا (.Brassica napus L)
شناسه ملی مقاله: ITCC02_078
منتشر شده در دومین کنفرانس بین المللی و سومین همایش ملی کاربرد فناوری های نوین در علوم مهندسی در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

عباس طایی - دانش آموخته کارشناس ارشد علوم و تکنولوژی بذر ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
مهراب یادگاری - استادیار گروه زراعت و گیاهان دارویی ، دانشگاه آزاد شهرکرد
بهرام مجدنصیری - استادیار ، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان

خلاصه مقاله:
دانه های روغنی پس از غلات دومین ذخایر غذایی جهان را تشکیل می دهند و نقش مهمی را در تأمین امنیت غذاییکشور ایفا می کنند. بنابراین توجه به گیاهان روغنی و افزایش تولید آن ها ، جهت دستیابی به عملکرد بهینه ضروری بهنظر می رسد. در این راستا فراهم نمودن مقدار کافی عناصر غذایی مورد نیاز گیاه به ویژه عناصر ریزمغذی ، می تواندنقش مهمی در افزایش تولید و عملکرد ایفا نماید. به منظور بررسی محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن و روی ، برارتفاع بوته و وزن هزار دانه در مرحله ی ساقه دهی و گلدهی در گیاه کلزا آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه یطرح بلوک کاملا تصادفی در سه تکرار در منطقه ی وردشت شهرستان سمیرم به اجرا درآمد. فاکتورهای موردآزمایش در این پژوهش شامل ژنوتیپ های مختلف کلزا (اکاپی ، هایولا 401 و زرفام)، سطوح مختلف محلولپاشی ، شامل عدم محلول پاشی ، محلول پاشی آهن ، محلول پاشی روی و محلول پاشی آهن + روی ، هر کدام بهمیزان پنج در هزار بود. نتایج این پژوهش نشان داد محلول پاشی آهن و روی ، تأثیر مثبت و معنی داری بر افزایشوزن هزار دانه در هر سه ژنوتیپ داشته است. در کلیه ی تیمارهای مورد بررسی ، محلول پاشی آهن نسبت به روینتایج بهتری داشته است. در پژوهش حاضر بیشترین وزن هزار دانه در ژنوتیپ اکاپی در شرایط محلول پاشی (آهن +روی) در مرحله ی گلدهی به دست آمد. همچنین بیشترین میزان ارتفاع در ژنوتیپ های اکاپی و هایولا 401 درشرایط محلول پاشی (آهن + روی) حاصل شد . نتایج این پژوهش نشان می دهد کاربرد عناصر آهن و روی درافزایش عملکرد گیاه کلزا تأثیر مثبتی داشته است. بنابراین محلول پاشی عناصر ریزمغذی می تواند به عنوان یکراهکار مدیریتی کارآمد در تولید محصولات کشاورزی مناسب باشد.

کلمات کلیدی:
؛Brassica napus، محلول پاشی ، عناصر ریزمغذی آهن و روی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/501706/