CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تخمین هیدروگراف سیلاب حوزه آبخیز با استفاده از مدل HEC-HMS و سامانه اطلاعات جغرافیایی ( مطالعه موردی: حوزه بالیقلوچای اردبیل )

عنوان مقاله: تخمین هیدروگراف سیلاب حوزه آبخیز با استفاده از مدل HEC-HMS و سامانه اطلاعات جغرافیایی ( مطالعه موردی: حوزه بالیقلوچای اردبیل )
شناسه ملی مقاله: WHEC02_177
منتشر شده در دومین همایش ملی آب، انسان و زمین در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

سپیده چوبه - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ملایر
بهنوش فرخ زاده - استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ملایر
حمید نوری - استادیار گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ملایر
مسعود گودرزی - عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

خلاصه مقاله:
سیل اتفاقی ناگهانی و مخرب است که هر ساله در نقاط مختلف جهان باعث بروز خسارات جانی و مالی فراوان می شود. بنابراین محور این پژوهش استفاده از روش SCS و چکونگی شکل گیری هیدروگراف سیلاب می باشد. بدین جهت برای تخمین سیلاب حوزه آبخیز بالیقلوچای از مدل شبیه ساز بارش- رواناب HEC-HMS استفاده شد. نتایج نشان می دهد که استفاده از مدل با تکیه بر برآوردهای تجربی و بدون واسنجی مدل غیرقابل اعتماد است. در مرحله واسنجی و اعتبار سنجی مدل اختلاف دبی اوج و حجم رواناب هیدروگراف مشاهده شده و شبیه سازی شده به ترتیب کمتر از 20 و 10 درصد می باشد. در مرحله اعتبار سنجی کارایی مدل با استفاده از شاخص های ناش- ساتکلیف و اربی مدل بررسی شد و مقدار این ضرایب برای دبی اوج به ترتیب برابر با 98 درصد و 0/09 و برای حجم رواناب برابر با 97 درصد و 0/06 می باشد. در نهایت نتایج اعتبار سنجی و مدل واسنجی شده دلالت بر کارایی و عملکرد بالای مدل HEC-HMS در برآورد رواناب و دبی اوج سیلاب دارد.

کلمات کلیدی:
بالیقلوچای اردبیل، واسنجی و اعتبار سنجی، هیدروگراف سیلاب، HEC- HMS

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/535329/