CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی گیاه پالایی گونه گیاهی شبدر تزئینی (Dichondrarespense) در خاک های آلوده به سرب معدن آهنگران(منطقه مورد مطالعه: شهرستان ملایر- لشکردر)

عنوان مقاله: ارزیابی گیاه پالایی گونه گیاهی شبدر تزئینی (Dichondrarespense) در خاک های آلوده به سرب معدن آهنگران(منطقه مورد مطالعه: شهرستان ملایر- لشکردر)
شناسه ملی مقاله: IRANEIA14_021
منتشر شده در چهاردهمین همایش ملی ارزیابی اثرات محیط زیستی ایران در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

بهناز عطائیان - استادیار، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر
کامران شایسته - استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر
طیبه ملکی - کارشناسی ارشد مرتعداری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر
علیرضا عفتی - رشناسی ارشد زیست شناسی، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه ملایر

خلاصه مقاله:
در حال حاضر یکی از چالش های اساسی و مهم در زمینه محیط زیست، افزایش تدریجی یا تجمع غلظت فلزاتسنگینی مانند سرب در گیاهان است.به همین دلیل مطالعه روش ها و راهکارهای احیا و اصلاح خاک های آلوده به فلزاتسنگین یکی از تصمیمات مهم مدیریتی است. اینآزمایشباهدفارزیابی گیاه پالایی گونه گیاهی شبدر تزئینی (Dichondrarespense) در خاک های آلوده به سرب معدن آهنگران واقع در شهرستان ملایر منطقه لشکردر انجام شد. طرح درقالبکاملاتصادفی باسهتکرار پنج سطح مختلف خاک آلوده به سرب به نسبت های صفر (شاهد)، 1، 3، 5 و 7 درگلخانهآموزشیتحقیقاتیدانشکدهمنابع طبیعی و محیط زیستدانشگاهملایر انجام شد. بعد از برداشت نمونه ها به بررسی تاثیر سرب بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی) کلروفیل a و b، کاروتنوئید، رطوبت نسبی برگ(RWC)، طول متوسط و تعداد پایه( پرداخته شد.نتایج این تحقیق نشان داد که هر چند در تعداد پایه های گیاه شبدرتزیئنی تفاوت معنی داری مشاهده نشد، اماگیاه به شدت تحت تاثیر تیمار سرب قرار گرفت. همچنین تیمارسرب برطول متوسط گیاهدرسطوح مختلف تاثیر معنی دارداشته و با افزایش سطوح، مقدار آن افزایش یافت.غلظت کاروتنوئید و هر دو کلروفیل a و bنیز به طور چشمگیری با افزایش سرب تا سطح چهارم افزایش یافته و بیشترین و کمترین مقدار به ترتیب، برای سطوح T3 وT1به دست آمده است.فلز سرب تغییرات معنی داری درمیزان محتوای رطوبت نسبی برگ ایجاد کرد به طوریکه،میزان آنتا سطح سوم اثرافزایشیو در سطوح بالاتر با اثر کاهشیمواجه شد. به طور کلی، نتایج حاصله از این تحقیق بیانگر تحمل بالای گیاه شبدر تزئینی تا سطح T3 بود. به همین دلیل استفاده از این گونه در پروژه های اصلاحی خاک های آلوده به سربمحیط زیست پیشنهاد می گردد.

کلمات کلیدی:
شبدر تزئینی، محیط زیست، فلز سرب، معدن آهنگران- لشکردر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/568479/