CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تحلیل و مکان یابی فضاهای فرهنگی در مناطق روستایی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS (و تحلیل سلسله مراتبی(AHP)(مطالعه موردی: دهستان عشق آباد)

عنوان مقاله: تحلیل و مکان یابی فضاهای فرهنگی در مناطق روستایی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS (و تحلیل سلسله مراتبی(AHP)(مطالعه موردی: دهستان عشق آباد)
شناسه ملی مقاله: JR_SEE-2-4_008
منتشر شده در شماره 4 دوره 2 فصل مهر در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

امین فعال - دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد
جواد امیری - دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه حکیم سبزواری
مهدی پیله ور - دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تهران
صالح ابراهیم پور - دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه پیام نور

خلاصه مقاله:
مراکز فرهنگی و هنری یکی از کاربری های مهم برای ایجاد تعامل اجتماعی و شکل گیری مجتمع های زیستی در روستاها می شود.تعیین توزیع بهینه کاربریها ومراکز خدماتی مسیله ای است که اغلب اوقات برنامه ریزان با آن سرو کار دارند، دراین میان فضاهای فرهنگی در زمره کارکردهایی است که از اهمیت روزافزونی برخورداربوده و با توجه به جوانی جمعیت کشورمان، لزوم تاسیس مراکز فرهنگی جدید و مکانیابی بهینه و مناسب آنها بیشتر می شود. پژوهش حاضر با هدف مکان یابی فضاهای فرهنگی-ورزشی با استفاده از تلفیق مدل تحلیل سلسله مراتبی(AHP (در سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS در محدوده سکونتگاه های روستایی بخش میان جلگه شهرستان نیشابور در بین 40 روستای بالای 10خانوار می باشد. پس از مطالعه وضع موجود مشخص گردید که در منطقه مورد مطالعه سرانه کاربری ورزشی برای هر نفر کمتر از میانگین متوسط(5/2 متر مربع)میباشد. این درصورتی است که حداقل سرانه استاندارد جهانی برای کاربری مطرح شده 5/2 متر مربع میباشد. بنابراین با احتساب جمعیت حاضر، سکونتگاه های روستایی منطقه مورد مطالعه حدودا 432763 متر مربع با کمبود فضاهای ورزشی روبه رو میباشد که به منظور مکان یابی فضاهای ورزشی جدید از 5 شاخص(شعاع عملکردی، تراکم جمعیتی، تراکم ساختمانی، فاصله از راه و فاصله از فضاهای فرهنگی ورزشی موجود) استفاده شده است. پس از مشخص شدن وزن لایه ها و شاخص های مختلف و الویت بندی لایه های مختلف اطلاعاتی با استفاده از AHP و در نهایت همپوشانی لایه ها در نرم افزار GISمکان های مناسب به منظور احداث فضاهای جدید فرهنگی و ورزشی مشخص گردید.

کلمات کلیدی:
فضاهای فرهنگی ورزشی ، مکان یابی ، GIS،AHP ،بخش میان جلگه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/686027/