CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر اعتقادات بومی بر شکل گیری نمادهای به کار رفته در نقش های دست بافته های غرب مازندران ( مطالعه موردی: هنر قلاب بافی و میل بافی )

عنوان مقاله: تاثیر اعتقادات بومی بر شکل گیری نمادهای به کار رفته در نقش های دست بافته های غرب مازندران ( مطالعه موردی: هنر قلاب بافی و میل بافی )
شناسه ملی مقاله: CSIA01_064
منتشر شده در اولین کنفرانس ملی نمادشناسی در هنر ایران با محوریت هنرهای بومی در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

یزدان موسی پور - کارشناسی ارشد رشته پژوهش هنر، مدرس موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی آیندگان تنکابن
مصطفی رستمی - عضو هیات علمی گروه پژوهش هنر دانشگاه مازندران،
حمیدرضا قلیچ خانی - عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا (س) تهران

خلاصه مقاله:
خوانش تصویر دست بافته های غرب مازندران به ویژه هنر قلاب بافی و میل بافی بر نقش های نمادین طبیعی و غیرطبیعی استوار بوده، که نقش های غیرطبیعی شامل نقوش هندسی و انتزاعی است. غالب نقش مایه های به کار رفته در این دست بافته ها بر ساده کردن آنها با توجه به جنبه نمادین بودن نقش ها تاکید دارند. این پژوهش که به روش توصیفی و تحلیلی و با گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی، همراه با مشاهده فرآیند تولید، انجام گردید می کوشد تا ضمن دسته بندی نقش مایه های نمادین به کار رفته در دست بافته های غرب مازندران، تاثیر باورها و اعتقادات بومی و آیینی مردم بر خلق و شکل گیری آنها را مورد بررسی قرار دهد. دراین راستا پرسشی مطرح است: آن اینکه، نقش و نگارهای قلاب بافی و میل بافی منطقه غرب مازندران از چه ویژگی های نمادین برخوردار است از اهداف اساسی مقاله، شناسایی و دسته بندی نقوش نمادین با توجه به باورهای و تاثیر آیین های مردمان این دیار است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که با توجه به باورها و اعتقادات بومی، نقش های دست بافته های منطقه غرب مازندران جنبه نمادین داشته که میان شکل و رنگ نقش مایه ها یک رابطه معنادار وجود دارد و هنرمند بافنده درصدد نمایش آمال و آرزوها و اعتقادات بومی و مذهبی و آیینی بوده است.

کلمات کلیدی:
نمادین، طبیعت گرایی، هندسی، انتزاعی، باورها

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/748220/