CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی کارآئی شبکه جمع آوری و دفع آب های سطحی با استفاده از مدل SWMM (مطالعه موردی: شهر لیکک، استان کهگیلویه و بویراحمد)

عنوان مقاله: ارزیابی کارآئی شبکه جمع آوری و دفع آب های سطحی با استفاده از مدل SWMM (مطالعه موردی: شهر لیکک، استان کهگیلویه و بویراحمد)
شناسه ملی مقاله: JR_JISE-42-2_003
منتشر شده در شماره 2 دوره 42 فصل در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

فاطمه طاعت پور - دانش آموخته کارشناسی ارشد آبخیزداری، گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء بهبهان.
زهره خورسندی کوهانستانی - استادیار گروه مهندسی طبیعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
محسن آرمین - استادیار گروه مهندسی منابع طبیعی- آبخیزداری، دانشگاه یاسوج.

خلاصه مقاله:
به­منظور مدیریت رواناب شهری لازم است میزان رواناب به درستی برآورد گردد. از جمله مدل­های پرکاربرد برای برآورد رواناب شهری، مدل SWMM است که یک برای یک واقعه رگبار و یا برای داده­های پیوسته سری زمانی کیفیت و کمیت رواناب را شبیه­سازی نماید. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی کارآئی کانال­های جمع­آوری رواناب با استفاده از مدل SWMM در حوضه شهری لیکک است. به این منظور ابتدا کارایی مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. برای واسنجی مدل از سه واقعه بارندگی و به­منظور ارزیابی و اعتبار­سنجی مدل از دو واقعه استفاده شد. کارایی مدل در براورد دبی اوج و حجم جریان با استفاده از ضریب ناش - ساتکلیف، خطای مجموع مربعات و ضریب BIAS مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از واسنجی مدل نشان داد که دبی اوج و حجم جریان شبیه­سازی انطباق خوبی با مقادیر مشاهداتی دارد (74/0NS=، 0052/0RMSE=، 48/10BIAS%=) و از نتایج به­دست آمده در واسنجی برای برآورد مقدار بهینه پارامترها استفاده شد. به­منظور ارزیابی و اعتبار­سنجی مدل از دو واقعه مجزا از مرحله واسنجی استفاده شد. نتایج حاصل از ارزیابی، کارایی و دقت مدل را تایید می­کند (58/0NS=، 0027/0RMSE=، 95/10BIAS%=). با استفاده از بارش طرح و مقادیر بهینه پارامترها، اقدام به شبیه­سازی شبکه جمع­آوری رواناب گردید. نتایج نشان داد که مدل SWMM کارایی خوبی در شبیه­سازی دبی اوج و حجم سیلاب دارد. همچنین نتایج بیانگر این بود که کانال­های موجود در شهر کارایی کافی در انتقال رواناب را ندارند و در بارش­های با دوره­های برگشت مختلف ممکن است باعث آبگرفتگی شوند.

کلمات کلیدی:
رواناب شهری, شبیه سازی, واسنجی, سیستم زهکشی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/887737/