CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

واکاوی نحوه معناسازی در فیلم مستند رضا از مجموعه روایت فتح بر اساس شیوه های (بیل نیکولز) و الگوی تحلیل پنج سطحی (رولان بارت)

عنوان مقاله: واکاوی نحوه معناسازی در فیلم مستند رضا از مجموعه روایت فتح بر اساس شیوه های (بیل نیکولز) و الگوی تحلیل پنج سطحی (رولان بارت)
شناسه ملی مقاله: JR_CRIRIB-25-95_002
منتشر شده در شماره 95 دوره 25 فصل در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

ایمان زکریایی کرمانی - دکترای پژوهش هنر، استادیار دانشگاه هنر اصفهان
احمد الستی - دکترای زیبایی شناسی فیلم، استادیار دانشگاه تهران، ایران
عبدالله حمیدزاده - دانشجوی دکترای پژوهش هنر، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

خلاصه مقاله:
روایت فتح شامل فیلم های مستندی است که هشت سال پایداری نیروهای مردمی را ثبت کرده اند. اهمیت این مجموعه، گذشته از ثبت وقایع تاریخی و جنگی، در مفاهیمی نهفته که در زمان خود با اقبال فراوان همراه بوده و حتی در زمان حال نیز بارها از رسانه ملی پخش شده است. این در حالی است که فرایند خوانش مخاطب و نسل جوان از این گونه محصولات رسانه ای می تواند متفاوت باشد و گاه با کم توجهی یا تحریف نیز مواجهه شود. مسئله اصلی پژوهش، معناکاوی و امکان سنجی تحلیل روایی متن فیلمیک مستند جنگی است. روش پژوهش، کیفی، با رویکرد تحلیلی بوده است. با توجه به اینکه این پژوهش کاربردی و هدف آن کشف معناهای نهفته در یک فیلم مستند جنگی بوده است، نمونه موردی فیلم رضا از مجموعه روایت فتح که به صورت هدفمند انتخاب شده و پس از شناسایی شیوه ساخت این فیلم بر اساس نظر نیکولز، بر مبنای رمزگان پنج سطحی بارت، به تبیین و معناکاوی از لایه‎های زیرین متن فیلمیک پرداخته است. نتایج نشان می دهد، درک ناشی از مستند رضا به دلیل چینش دلالت کننده هایی ضمنی است که از طریق نظام کلامی و راوی درون متنی، مخاطب را به خارج از متن ارجاع می دهد و از طریق شیوه انتخاب شده صورت می پذیرد.  

کلمات کلیدی:
مستند جنگی, روایت فتح, مستند رضا, شیوه ساخت نیکولز, رمزگان پنج سطحی بارت

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/889776/