بررسی تاثیر تنه های درخت افتاده در مسیر جریان رودخانه بر مشخصات ناحیه هایپریک با استفاده از نرم افزار کامسول(مطالعه موردی رودخانه گرمابدشت گرگان)

سال انتشار: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 36

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IDJ-18-1_003

تاریخ نمایه سازی: 29 اردیبهشت 1403

چکیده مقاله:

جریان هایپریک در رودخانه ها زمانی شکل می گیرد که اختلاط جریان سطحی و جریان زیر سطحی در محیط متخلخل زیر و اطراف رودخانه رخ دهد. برای محاسبه میزان تبادل آب سطحی و زیرسطحی، نیاز به تخمین هدایت هیدرولیکی بین دو منبع آب سطحی و زیرسطحی است. در این تحقیق برای برآورد شیب هیدرولیکی و هدایت هیدرولیکی رسوب های کف رودخانه، از مینی پیزومتر و مانومتر استفاده شد. سپس آزمایش های فیزیکی در سال ۱۴۰۱ در رودخانه توسکستان گرگان جهت بررسی اثر تنه درختان در مسیر رودخانه به عنوان مانع طبیعی جریان در حالت های مختلف ارتفاع تنه درخت (ارتفاع ۳۰-۶۰-۹۰ سانتی متر) مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور پیزومترهایی در بالادست و پایین دست تنه درخت تعبیه شد و سپس با استفاده از مدل عددی در محیط نرم افزار کامسول جهت شبیه سازی جریان هایپریک، اختلاف هد هیدرولیکی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد بین داده های مشاهداتی پیزومتر و نتایج شبیه سازی ۹۱ درصد همبستگی وجود دارد. بر این اساس، دبی های تبادلی محاسباتی از مدل عددی نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود بیشترین مقدار دبی تعادلی در حالتی که ارتفاع تنه درخت ۳۰ سانتی متر(دبی تبادلی، ۳/۹۶برابر بدون تنه درخت می باشد)، اتفاق می افتد.

کلیدواژه ها:

تبادلات سطحی و زیر سطحی ، جریان هایپریک ، کامسول

نویسندگان

محسن برزعلی

دانشجوی دکتری سازه های آبی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و کارشناس شبکه های آبیاری و زهکشی شرکت آب منطقه ای گلستان

محسن مسعودیان

دانشیار گروه مهندسی آب،دانشکده مهندسی زراعی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،ایران

رامین فضل اولی

دانشیار گروه مهندسی آب،دانشکده مهندسی زراعی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،ایران

امیراحمد دهقانی

دانشیار گروه مهندسی آب، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران