بررسی کارایی نانوکامپوزیت روی فریت مغناطیسی اصلاح شده با کتیرا در حذف رنگ های کنگورد و متیلن بلو از محلول های آبی

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 588

فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MIWM01_108

تاریخ نمایه سازی: 25 فروردین 1399

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: رنگها یکی از مهمترین آلاینده های موجود در فاضلاب صنعتی میباشد. رنگها در صنایع مختلف از جمله صنایع نساجی، کاغذ و خمیر کاغذ، رنگ مو، و پلاستیک استفاده میشود در نتیجه، باعث تولید حجم عظیمی فاضلاب رنگی میشود. تکنولوژی های مختلفی برای حذف رنگها به کار گرفته شده است. در این راستا کارایی نانوکامپوزیت مغناطیسی روی-فریت اصلاح شده با کتیرا در حذف رنگهای کنگورد و متیلن بلو از محلولهای آبی مورد بررسی قرار گرفت.مواد و روشها: این پژوهش یک نوع مطالعه تجربی- کاربردی ا ست که در مقیاس پایلوت و آزمای شگاهی انجام گرفته است. در این پژوهش، اثر متغیر های مختلفی شامل pH، زمان تماس، غلظتهای مختلف رنگ، جرم جاذب و دمای محلول بر کارایی فرآیند جذب رنگ بررسی شد سپس میزان جذب آنها توسط دستگاه اسپکترو فوتومتر UV/Vis در طول موج 497 نانومتر (رنگ کنگورد) و 665 نانومتر (متیلن بلو) قرائت گردید.در نهایت دادهها با ایزوترمهای لانگمویر، فروندلیچ و همچنین سینتیکهای شبه درجه اول و شبه درجه دوم و پارامترهای ترمودینامیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. همچنین شناسایی نانوذرات با استفاده از میکروسکوپ الکترونی عبوری( (TEM، طیف سنج تبدیل فوریه مادون قرمز (FT-IR) و مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) استفاده شد.یافتههای پژوهش: براساس نتایج حاصل از این پژوهش، بیشترین میزان ظرفیت جذب برای نانوکامپوزیت روی فریت اصلاح شده با کتیرا در مدت زمان 60 دقیقه برای هر یک از رنگهای کنگورد و متیلن بلو با غلظت اولیه رنگ برابر 60 mg/L و دوز جاذب0/2g/L در pH=5 و pH=8 بدست آمد که، به ترتیب برابر 159/90 mg/g و mg/g109/37 بود. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که جذب رنگهای کنگورد و متیلن بلو به ترتیب از ایزوترم لانگمویر و فروندلیچ و همچنین سینتیک شبه درجه دوم تبعیت میکنند. نتایج بررسی دما و ترمودینامیک فرایند نشان داد که مقادیر ΔG برای هر دو رنگ منفی می باشد همچنین، مقادیر ΔS و ΔH برای برای هر دو رنگ مثبت است که نشان دهنده خود به خودی و گرماگیر بودن فرایند جذب در هر دو رنگ میباشد.نتیجه گیری: با توجه به ظرفیت جذب بالای نانوکامپوزیت روی فریت اصلاح شده با کتیرا و همچنین در دسترس بودن فراوان کتیرا، ارزان ، زیست سازگاری و سنتز آسان نانوکامپوزیت میتوان از این جاذب به عنوان یک جاذب موثر جهت حذف رنگهای متیلن بلو و کنگورد استفاده نمود.

نویسندگان

طاهره اعتمادی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران.

علی اله رسانی

دکتری شیمی، استادیار، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند. بیرجند. ایران.

بهنام باریک بین

دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران