بررسی نوع نگرش سنتی و تنوع فرهنگی در یکی از شگفت انگیزترین مناطق روستایی( مطالعه موردی روستای ماخونیک، روستای لی لی پوت های ایران)

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,663

فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BIODIVERSITY01_005

تاریخ نمایه سازی: 1 آبان 1389

چکیده مقاله:

در عصر ماشین و دود و ترافیک، در دوره ندیدن طلوع و غروب خورشید، در زمانی که عقربه های ساعت از بیان آن عاجز شده اند، هنوز هم شاد زیستن و با طبیعت زندگی کردن، در گوشه هایی از این کره خاکی یافت می شود. هستند مردمانی که به طلوع خورشید سلام می گویند و با غروب آن، آرام و آسوده از موهبت خواب، بهره مند می شوند. هستند مکان هایی که در آن ها، شش ها اجازه تنفس سالم دارند و گوش ها، به نغمه ای غیر از صدای ناهنجار ماشین ها و بوق های ممتد، گوش می دهند. تنوع نژادی، ادیان گوناگون، گویش های متفاوت، جشن ها و بازی های محلی، مراسم آئینی و مذهبی، تنوع غذایی در کنار پوشش های رنگارنگ بومی، همه و همه تجلی فرهنگ چند هزار ساله ایرانی به شمار می روند، فرهنگی که می تواند سهم شایسته ای از صنعت جهانی گردشگری را به ما اختصاص دهد. در گذشته های دور روستا به عنوان نخستین مجتمع زیستی بشر مطرح شده و با تأثیر اقلیم، نوع رفتار و روابط اجتماعی و فرهنگی شکل خاصی به خود گرفته است به گونه ای که می توان روستاها را واحد های همگن اجتماعی، طبیعی و اقتصادی دانست که در آنجا افرادی که دارای عقاید و افکار مشترکی هستند، زندگی می کنند. روستای ماخونیک در 143 کیلومتری بیرجند و 78 کیلومتری سربیشه میان کوه و بپه ها محصور شده است. اهالی آن در حدود سه یا چهار قرن پیش به این ناحیه آمده اند و انجا را برای سکونت انتخاب کرده اند. این روستا معروف به روستای لی لی پوت های ایران است، روستایی که به خاطر ساکنان یک مترو چهل سانتی متری اش شهره خاص و عام شده است. روستای ماخونیک هیچ سابقه تاریخی مکتوبی ندارد و فقط کلنل چارلز در زمان ناصرالدین شاه در کتاب سفرنامه خراسان و سیستان به توصیف این منطقه اسرار آمیز پرداخته است. ازدواج فامیلی میان کوتاه قدها و نوع تغذیه باعث شده که برای وارد شدن به خانه های روستای ماخونیک باید کمر را خم کرد. بافت روستا و خانه ها از معماری خاصی برخوردار است. خانه ها کاهگلی اند و سقف های کوتاه دارند. در فضای بسیار کوچک خانه اعضای یک خانواده زندگی می کنند. ماخونیکی ها می گویند که خانه ها نزدیک به سیصد سال است که در روستایشان به همین شکل ساخته می شوند. تنها هدف مردمان این روستا زنده ماندن است و علاقه ای هم به پیشرفت و مدرنیزه شدن ندارند. مردم ماخونیک تا 50 سال پیش، چای نمی نوشیدند، شکار نمی کردند و اصلاَ گوشت هم نمی خوردند. در بازدید و بررسی که درمهر ماه 1389 از این روستا انجام شد تصمیم بر آن گرفتیم که پس از معرفی منطقه مورد مطالعه (ماخونیک)به آداب و رسوم و فرهنگ این منطقه پرداخته و خانه های شگفت انگیز این روستای ایرانی را بررسی نماییم.

نویسندگان

سجاد آستانی

مهندسی محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد همدان و عضو باشگاه پژوهشگ

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • [آستانی سجاد، تورسیم فرهنگی درمناطق روستایی، مجوعه مقالات تورسیم و ...
  • پاپلی یزدی، محمد حسین ؛ ابراهیمی، محمد حسین؛ نظریه های ...
  • آتقوایی، مسعود و شاپور آبادی، علی احمد، توسعه منطقه ماخونیک ...
  • آخیاطی، مهدی، توریسم روستایی و تاثیر آن بر جوامع روستایی ...
  • [آرنجبران، بهرام و زاهدی، محمود، برنامه ریزی توریسم در سطح ...
  • ‌سایت آشوانی، راهبردهای توسعه و روستاییان فقیر، شاهپوری _ بهنام، ...
  • آقادری، اسماعیل، نقش گردشگری روستایی در توسعه پایدار، پایانامه دکتری، ...
  • نمایش کامل مراجع