تهیه برنامه به منظور بهینه نمودن اب خروجی روزانه از سد های حوضه کارون بزرگ با در نظر گرفتن و حداکثر نمودن تولید انرژی در ایام خشک سال با استفاده از نرم افزار LINGO

نوع محتوی: طرح پژوهشی
زبان: فارسی
استان موضوع گزارش: خوزستان
شهر موضوع گزارش: کارون
شناسه ملی سند علمی: R-1047440
تاریخ درج در سایت: 29 خرداد 1397
دسته بندی علمی: مهندسی آب و هیدرولوژی
مشاهده: 327
تعداد صفحات: 145
سال انتشار: 1387

نسخه کامل طرح پژوهشی منتشر نشده است و در دسترس نیست.

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این طرح پژوهشی:

پیش گفتار طرح پژوهشی

رودخانه ها این منابع تمام نشدنی حیات و انرژی، قرنهاست که در خدمت بشر و اهداف وی قرار گرفته اند. تمدنهای  نخستین در کنار رودخانه ها بنا شده است و اینک در قرن 21  بحث استفاده از منابع ابی سطحی و زیرزمینی و بهینه سازی انها مورد توجه همگان قرار گرفته است.

کوههای زاگرس در ایران با حوزه های باران گیربسیارو انبارهای بزرگ برف رودخانه های کارون، دز،کرخه، مارون، الله، جره و رودهای کوچک دیگر را به دشت خوزستان سرازیر می کنند.  این رودخانه ها بزرگترین رودهای ایران هستند و سیلابهای بسیاری را به این دشت منتقل می نمایند. دبی های 8300 مکعب بر ثانیه  در رودخانه کارون(اسفند 83) ،7400 مکعب برثانیه در رودخانه دز ( اسفند83) و7200 متر مکعب بر ثانیه در مارون (بهمن 71) از بزرگترین سیل هایی هستند که به این حوزه وارد شده اند اما در ماههای گرم سال به دلیل عدم نزولات جوی موثراین دبی تا 150 متر مکعب بر ثانیه در کارون،70 متر مکعب بر ثانیه در دزو 10 متر مکعب بر ثانیه در مارون تنزل می نماید که طبیعتااین مقدار جوابگوی نیاز کشاورزی،شرب،صنعت و محیط زیست شهرها و اراضی پایین دست نمی باشد. به همین دلیل طرح احداث سدهای مخزنی بزرگی همچون کارون 1(شهید عباسپور) و کارون 3 برروی رودخانه کارون، سددز برروی رودخانه دز، ونیز سد مارون بر روی رودخانه مارون در گذشته ریخته شده است.در حال حاضر سدهای کارون1،کارون3 و دز با ظرفیتی به ترتیب معادل 3139,2970 و 2856 میلیون متر مکعب و سد جریانی گدار به عنوان یک نیروگاه جریانی با ظرفیت 229 میلیون متر مکعب کار تنظیم اب و برق را درسیستم رودخانه های کارون و دز در استان خوزستان انجام می دهند.علاوه بر سدهای مذکور، کار ساخت سدهای کارون4 ،گتوند علیا و خرسان 3 برروی رود کارون، و نیز سد بختیاری بر روی رود دزاغازگردیده ،ضمن اینکه مطالعات سدهای کارون2 و کارون5  نیز به اتمام رسیده است.بدیهی است که در چنین شرایطی بدون در اختیار داشتن ابزار مدیریتی لازم نمی توان از کلیه این منابع بطوربهینه استفاده نمود.

خروج اب از مخازن سدها باید به گونه ای باشد که ضمن حفظ پتانسیل مخزن به نحو موثر، تولید برق را در جهت کسب حداکثر درامد(با توجه به پارامترهای بازار برق) تامین نموده، همچنین نیاز کشاورزی، شرب، صنعت و حقابه پایین دست (نیاز محیط زیست)را نیز به نحو مطلوبی جوابگو باشد. جهت نیل به اهداف فوق  می بایست از روشها و متدهای علمی همچون بهینه یابی و نرم افزارهای کامپیوتری همانند LINGO که به همین منظور تهیه شده است،کمک گرفت.

  

کلیدواژه ها:

مراجع و منابع این طرح پژوهشی:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این طرح پژوهشی را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود طرح پژوهشی لینک شده اند :
  • آیین نامه دستورالعملهای بازار برق. ...
  • هیلیر و لیبرمن،1366، "برنامه ریزی خطی"، ترجمه محمد مدرس و ...
  • راهنمای استفاده از نرم افزار LINGO. ...
  • گزارش برنامه ریزی منابع آب سدهای استان خوزستان (تابستان و ...
  • گزارش برنامه ریزی منابع آب سدهای استان خوزستان (تابستان و ...
  • نمایش کامل مراجع