بررسی شاخص های طراحی سد های زنجیره ای کارون سه و چهار در کنترل سیلاب

نوع محتوی: طرح پژوهشی
زبان: فارسی
استان موضوع گزارش: خوزستان
شهر موضوع گزارش: کارون
شناسه ملی سند علمی: R-1047487
تاریخ درج در سایت: 6 مهر 1397
دسته بندی علمی: مهندسی آب و هیدرولوژی
مشاهده: 648
تعداد صفحات: 151
سال انتشار: 1386

نسخه کامل طرح پژوهشی منتشر نشده است و در دسترس نیست.

  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این طرح پژوهشی:

چکیده طرح پژوهشی:

       روند رو به افزایش سیل در سالهای اخیر حاکی از ان است که اکثر مناطق کشور در معرض تهاجم سیلابهای ادواری و مخرب قرار دارند. شناسایی اصولی مناطق خطر ساز و سیل خیز در داخل حوضه ابریز ازجمله مقدمات بسیار مهم در کنترل سیل و کاهش خسارات ناشی از ان محسوب می گردد. قدم بعدی در کاهش خسارات ناشی از سیل اعمال روشهای سازه ای و غیرسازه ای کنترل سیل می باشد.

       در این پروژه پس از معرفی سدها بعنوان یکی از روشهای سازه ای کنترل سیل، تاثیر سدهای زنجیره ای در کنترل سیل و به دنبال ان شاخص های طراحی سدهای زنجیره ای مورد بررسی قرار گرفته شده است. برای نیل به این هدف شاخص های طراحی مخازن کنترل سیل به عنوان مطالعات کتابخانه ای مطرح شده و مطالعه  سدهای زنجیره ای در کشورهای مختلف از جمله کشورهای امریکا و یوگسلاوی انجام شده است.

      در این پژوهش، تاثیر سدهای زنجیره ای در کنترل سیلاب با استفاده از مطالعه موردی سدهای کارون سه و چهار بررسی شده است. روش انجام تحقیق بدین صورت بوده که، با اطلاع کامل از اهداف طرح سد کارون سه و چهار به خصوص در تامین انرژی برق ابی از مدل ریاضی HEC-HMS بهره گرفته شده و برای ورودی این مدل از امار و اطلاعات بازه بین سد کارون سه و سد کارون چهار و خود سدها و برای بازسازی امار و اطلاعات جریانهای ورودی محلی از نرم افزار HYFRAN استفاده شده است.

      این تحقیق در دو حالت زیر با و بدون جریان ورودی محلی، مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته شده است:

  1. شرایط طبیعی (بدون وجود سدها)
  2.  با وجود سدهای کارون سه وچهار وارتفاع اب در تراز نرمال و اعمال مانور دریچه ها

      با مقایسه حالت اول و دوم ضرایب میرایی دبی ماکزیمم سیل با داشتن سدهای متوالی و در نتیجه تاثیر این سدها بدست امده است. در ادامه شاخص های اصلی و مهم طراحی سدهای زنجیره ای کنترل سیل از جمله ارتفاع ، فاصله، تعداد، هیدروگراف سیل بررسی شده و بر اساس نتایج این تحقیق مشخصات و عوامل تعیین کننده طراحی این شاخص ها اورده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که احداث سدهای زنجیره ای در کنترل سیلاب، مخصوصا برای دوره های برگشت کوتاه، می تواند تاثیر به سزایی داشته باشد.