مدیریت پسماند سیال حفاری به روش جایگزینی سیالات حفاری گلایکولی پایه آبی همراه با افزایه کلرید پتاسیم با سیالات پایه روغنی

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,302

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

PASAB01_019

تاریخ نمایه سازی: 27 آذر 1389

چکیده مقاله:

امروزه نحوه ساخت، ترکیبات و عملکرد سیالات حفاری در عملیات حفر چاه های نفت و گاز از جایگاه و اهمیت ویژه ای برخوردار است. جلوگیری از ریزش سازند از طریق اعمال فشار هیدروستاتیکی، تمیز نمودن چاه، انتقال کنده های حفاری به سطح زمین و خنک نمودن مته از مهمترین وظایف سیستم گردش گل حفاری است. با توجه به اهمیت فرآوان این سیستم، گاهاً نیازمند استفاده از مواد شیمیایی مختلفی در ساختار آن هستیم که این مواد تاثیرات نامطلوب و مخربی بر محیط زیست خواهند داشت. به طور کلی سیالات حفاری را می توان به سه دسته پایه آبی ، پایه روغنی و پایه گازی تقسیم نمود که در این میان سیالات حفاری پایه آبی بیشترین کاربرد را دارند. این در حالی است که در هنگام حفاری سازندهای حساس به آب مانند سازندهای شیلی و سازندهای تولیدی، به دلایل مختلف فنی و عملیاتی نمی توان از سیالات پایه آبی استفاده نمود و مجبور به استفاده از سیالات پایه روغنی هستیم. پایه ساخت گل های پایه روغنی ، گازوئیل بوده که هم در هنگام عملیات حفر چاه در اعماق زمین و هم در پایان عملیات حفاری و در زمان دفع پسماند آنها، خسارات جبران ناپذیری بر اکوسیستم طبیعی منطقه خواهند داشت. استفاده از غلظت های بالای نمک هایی مانند کلرید پتاسیم، کلرید کلسیم و نمک های دو ظرفیتی در گل های حفاری هم نتوانستند جایگزین مناسبی برای گل های پایه روغنی در حفاری سازندهای حساس به آب شوند چراکه استفاده از این نمک ها به مقدار زیاد باز هم اثرات منفی شیمیایی و زیست محیطی را در پی خواهد داشت. در ارتباط با استفاده از گل های پلیمر /کلرید کلسیم نیز مشکلات عملیاتی و متصاعد شدن گاز آمونیاک در اثر هیدرولیز آکریلامید باعث شد که این نمک ها نتوانند جایگزین مناسبی برای سایر گل ها باشند. در این مقاله ضمن بررسی گل های حفاری مختلف و اثرات مخرب آن ها بر روی محیط زیست و مشکلات ناشی از دفع این گل ها، به معرفی روش صحیح مدیریت پسماند سیالات حفاری به روش جایگزینی سیالات جدید گلایکولی پایه آبی با سیالات پایه روغنی قدیمی خواهیم پرداخت. در این سیستم جدید، کاربرد و عملکرد سیالات حفاری گلایکولی و پلی گلایکولی در ترکیب با کلرید کلسیم در یک چاه مورد بررسی قرار گرفته که نتایج بدست آمده نشان دهنده مناسب بودن استفاده از این سیالات هم از جنبه فنی و عملیاتی و هم از نظر زیست محیطی و سازگاری با سازندهای حساس به آب است.

نویسندگان

محمدامین غلامزاده

عضو هیات علمی گروه نفت دانشگاه آزاد اسلامی واحد امیدیه

رضا عاشوری زاده

کارشناسی ارشد مهندسی نفت – بهره برداری و حفاری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • (7) گلهای روغنی و جایگزینهای آن - پایان نامه مربوط ...
  • (8) گزارش مربوط _ گل گلایکولی دستگاه 63 فتح چاه ...
  • (9) گزارش نهایی گل گلایکولی دکل 81 فتح شرکت زخثغ ...
  • MI Drilling Fluids Engineering Manual , MI Drilling Fluids Company ...
  • Dowell Drilling Fluids Technical Manual ", Dowell ...
  • Drilling Fluids Manual ". Amoco Production Company ...
  • Baroid Fluids Handbook ". Baroid Drilling Fluids, Inc 1998 ...
  • The Possibility of Replacing Oil-Based Mud with the Environ mentally ...
  • "Advances in Inhibitive Water-Based Drilling Fluids - Can They Replace ...
  • نمایش کامل مراجع