برآورد غلظت کلراید با استفاده از هدایت الکتریکی عصاره اشباع در چند نمونه خاک شور اطراف دامغان

سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,201

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SSCI09_277

تاریخ نمایه سازی: 30 خرداد 1385

چکیده مقاله:

شوری وشور شدن اراضی در بسیاری ازنقاط جهان یک مشکل اساسی برای رویش گیاهان است و تاثیر زیان آور نمک های محلول روش رشد گیاهان، با هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاکها ارتباط دارد و چنانچه غلظت با فعالیت یون های محلول خیلی بالا باشد بدلیل ایجاد فشار اسمزی بالا، گیاه قادر به جذب آب کافی برای انجام اعمال فیزیولوژیک خود نبوده و در نتیجه متحمل استرس ابی خواهد گردید. از سوی دیگر شوری موجب ایجاد اثر سمیت یونهای خاص می گردد که این امر وقتی حادث میشود که گیاه مقادیر زیادی از آن یون را جذب کرده و در بافت های خود جمع کند (3). در ایران تقریبا 15% اراضی کشور تحت تاثیر نمک با درجات مختلف قرار دارند و طبق تحقیقات به عمل امده کلراید ها همراه با سولفات ها جزء فراوان ترین نمک ها در این خاک ها محسوب میشوند (2). از سوی دیگر کلراید یک عنصر کم مصرف مفید است و برای انجام اعمال فتوشیمیایی گیاه، خنثی کردن بار الکتریکی مثبت حاصل از نقل و انتقال کاتیون ها ضروری و بر میزان ابگیری سلول های گیاهی تاثیرگذار است (4). کلراید هم از طریق ریشه و هم از طریق برگها براحتی جذب گیاه می شود و در غلظت های زیاد سبب مسمومیت گیاه، سوختگی برگ و خشک شدن بافت های گیاهی می گردد (4). شوری وسطوح آن در خاک و آب های آبیاری با توجه به هدایت الکتریکی و غلظت یون کلراید موجود در آنها بیان میشود (3). و ECe خاک به عنوان شاخصی از کل نمک های محلول خاک می تواند به کار گرفته شود که در این خصوص برخی روابط تجربی ارائه گردیده است، که به دلیل اختلافات مشخص در وزن های اکی والانی و نسبت موادحل شده عمده در عصاره های خاک و نمونه های آب، رابطه بین هدایت الکتریکی و غلظت نمک تقریبی بیش نیست (5)، اما این روابط در بسیاری از کارهای متداول و نیز در برآورد خطاهای کلی موجود در تجزیه شیمیایی خاک ها و تفسیر تجزیه ها کارایی خود را نشان داده اند (1). اندازه گیری ECe نمونه ها ی خاک؛ سریع، دقیق و مستقل از اندازه و شکل نمونه خاک است (3)، درحالی کهمقدار کلر به طور معمول با تیتراسیون عصاره خاک با نیترات نقره صورت می گیرد نسبت به اندازه گیری ECe وقت گیر و پر هزینه تر است و از آنجا که غلظت یون کلراید و هدایت الکتریکی عصاره اشباع خاک دو پارامتری هستند که اغلب برای ارزیابی پتانسیل تولید در خاک های مناطق خشک و نیمه خشک به کار می روند، لذا هدف از این مطالعه یافتن روابطی بین غلظت کلر در عصاره اشباع خاک با ECe خاک و مقایسه این روابط درخاکهای با بافت سبک و خاک های دارای بافت سنگین و همچنین بررسی امکان پیش بینی و تخمین غلظت کلر نمونه های خاک از روی هدایت الکتریکی عصاره اشباع آن است.

نویسندگان

کاظم زمانیان

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

مهدی بناییان

دانش آموخته کارشناسی دانشگاه گیلان

حمیدرضا نوری

کارشناسی ارشد دانشگاه تهران

اکبر فرقانی

استادیار گروه خاکشناسی دانشگاه گیلان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • فرح بخش، محسن و حسن توفیقی، بررسی روابط EC- ESP-SAR، ...
  • همایی، مهدی، 1381، واکنش گیاهان به شوری، کمیته ملی آبیاری ...
  • Hajrasuliha, S., D.K. Cassel and Y. Rezainejad. 1991. Estimating of ...
  • Havlin, J. L. D. James Beaton, L Samuel. Tisdale and ...
  • Rhoades, J.D., N.A. Manteghi, P.J. Shouse and W.J. Alves. 1989. ...
  • نمایش کامل مراجع