ضرورت بازنگری در ملاک و آیین جبران خسارت از متهمان بازداشت شده در فرایند دادرسی کیفری ایران

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 235

فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CLR-9-33_009

تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1400

چکیده مقاله:

در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ به نحوی که مورد استقبال عموم حقوقدانان قرار گرفته، متهمانی که پس از مدتی بازداشت با صدور قرار منع تعقیب یا حکم برائت مواجه میشوند، علیالاصول مستحق دریافت خسارت از دولت قلمداد شده اند. به رغم مزایای مترتب بر این نوآوری مقنن که بر آنها به قدر کافی تاکید شده، نکتهای که در این میان مغفول مانده، این است که تعهد ایران به موجب میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی، جبران خسارات ناشی از دستگیریها و بازداشتهای غیر قانونی است، خواه فرد بازداشت شده گناهکار باشد خواه نباشد، نه جبران خسارت بازداشت شدگانی که صرفا به دلیل شبهه یا عدم کفایت دلیل، از آنها رفع اتهام میشود. این مقاله بر پایه تفاوتهای موجود در میان ملاک «متهم بیگناه» از یک سو و «قربانی بازداشت غیر قانونی» از سوی دیگر، به بررسی مزایا و بویژه نقاط ضعف مقررات موجود در حقوق ایران پرداخته است. یافتههای پژوهش نشان دهنده ضرورت تغییر ملاک و فرایند جبران خسارت و نیز تجدید نظر مقنن در مطلق دانستن مسئولیت دولت، قطع نظر از مراجعه غیر واقعبینانه دولت به اشخاص مقصر در بازداشت متهم است.

نویسندگان

علی آقابابایی بخشایش

-دانشجوی دکتری رشته حقوق کیفری و جرم شناسی ،دانشکده حقوق ،الهیات و علوم سیاسی،واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران،ایران.

بتول پاکزاد

استادیارگروه حقوق کیفری و جرم شناسی ،دانشکده علوم انسانی،واحد تهران شمال،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران ، ایران. « نویسنده مسئول» email: D.b.pakzad@gmail.com

محمدعلی مهدوی ثابت

استادیار گروه حقوق کیفری و جرم شناسی ،دانشکده حقوق ،الهیاتو علوم سیاسی،واحد علوم و تحقیقات ،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران، ایران .

منصور رحمدل

استادیار گروه حقوق کیفری و جرم شناسی ،دانشکده حقوق، واحد تهران مرکزی ،دانشگاه آزاد اسلامی ،تهران ،ایران.