تصمیمگیری اسلامی حجیتمحور و جایگاه آن در کاربردیسازی تصمیمگیری اسلامی

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 175

فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_FRH-3-4_002

تاریخ نمایه سازی: 18 اردیبهشت 1400

چکیده مقاله:

چکیده:  هدف کاربردی سازی ‎سازی نظریات تئوری های مدیریت تاکنون پژوهشگران بسیاری را به خود جذب کرده است. در این میان، مدیریت اسلامی نیز برای رسیدن به چنین هدف مهمی باید تلاشی فزاینده داشته باشد. از یک سویی، عرصهعرصه ی تصمیمگیریتصمیم-گیری به عنوان محوریترینمحوری ترین موضوع مدیریت، و از سوی دیگر عرصهایعرصه ای که بیش از همه میتواندمی تواند متعلق اسلامی یا غیراسلامی واقع شود، بیش از همه نیاز بهمند کاربردی و عملیاتی شدن دارداست. در این پژوهش، با معرفی تصمیمگیریتصمیم گیری اسلامی حجیتمحورحجیت محور تلاش شده است کوشیده‎ایم چشماندازچشم انداز نوینی پیش روی کاربردی سازی ‎سازی تئوریهایتئوری های تصمیمگیریتصمیم گیری اسلامی گشوده شود. در این راستا، پژوهشگران پس از تبیین چیستی این نوع تصمیمگیریتصمیم گیری، جایگاه مهم و بیهمتایبی همتای آن در آموزههایآموزه های اسلامی را به نمایش گذاشته و، ویژگی‎هایشویژگی های آن را تبیین کردند. در این مرحله لازم بود چرایی اهمیت تصمیمگیری حجیتمحور برای کاربردیسازی تصمیمگیری اسلامی تبیین شود. به این منظور، تبیین شد که میزان بالای کاراییکارایی عملیاتی تصمیمگیری اسلامی حجیتمحور دلیل این مسئله است. برای نشان دادن کاراییکارایی عملیاتی تصمیمگیریتصمیم گیری اسلامی حجیت‎ محور، از آموزههایآموزه های کلامی و اصولی استفاده شده و این کاراییکارایی عملیاتی با استفاده از مفاهیمی چون مصلحت سلوکیه،  و قاعده لطف در بحث حجیت در اصول فقه نشان داده شد. نتایج حاصلبه‎دست‎آمده، حاکی از تساوی میزان مطلوبیت نتایج تصمیمگیریتصمیم گیری حجیت محورحجیت‎محور با تصمیمگیریتصمیم گیری مبتنی بر احکام واقعی است. بعلاوهبه‎علاوه تلاش شد با استفاده از تبیین همارزی تصمیمگیری اسلامی حجیتمحور و تصمیمگیری رضایت بخشرضایت‎بخش نیز کاراییکارایی عملیاتی تصمیمگیری اسلامی حجیتمحور نشان داده شود. سرانجام پیشنهاداتی پیشنهادهایی به منظور تکمیل فرایندفرایند این پژوهش و کاربردیسازیکاربردی سازی آن ارائه شد.

کلیدواژه ها:

کلید واژگان واژه ها: تصمیمگیری تصمیم گیری اسلامی ، اصل حجیت ، پژوهش کمی ، تصمیمگیری تصمیمگیری عقلایی محدود ، تصمیمگیری تصمیمگیری رضایت بخشرضایت‎بخش.

نویسندگان

مهدی عزیزی

Graduate Student of Islamic Studies and Management of Imam Sadiq University, Iran, Tehran

حسین بختیاری

Assistant Professor of Industrial Management at the Faculty of Islamic Sciences and Management, Imam Sadiq University, Iran, Tehran

محمد جواد بهمن‎ آبادی

Graduate Student of Islamic Studies and Management of Imam Sadiq University, Iran, Tehran