سیاست شادی در تلویزیون جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب: تحلیل کمی برنامه های اعیاد ملی و مذهبی ۱۳۹۶-۱۳۹۵

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 228

فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JCSC-16-61_002

تاریخ نمایه سازی: 20 تیر 1400

چکیده مقاله:

موضوع شادی و کنش های شاد در حوزه عمومی ایرانی همواره مورد بحث قرار گرفته است. گذشته از انطباق مصادیق شادی مصطلح میان فقها،با پروبلماتیک شادی در ادبیات جامعه شناسان ایرانی و عامه مردم،در حوزه عمومی ایرانی تشیع به دلیل خاستگاه تاریخی و هویتی در بسیاری از موارد به عنوان شکل دهنده کنترل بر شادی دانسته شده است. پنج دال اساسی گفتمان فقهی که در اشتراک با کنش های شاد و جشنی است موسیقی،رقص،نوشخواری،اختلاط زن و مرد،و بازی و شرط بندی هستند. از آن جا تلویزیون ایران وضعیتی ویژه در روابط سه جانبه میان دین،دولت و وسایل ارتباط جمعی دارد،نگاهی گفتمانی به وضعیت شادی در برنامه های اعیاد می تواند نسبت گفتمانی شادی با حوزه های اجتماعی را روشن سازد. در ابتدا و برای مشخص شدن ساختار کلی توزیع برنامه ها در تلویزیون می توان این پرسش را مطرح کرد که در ایامی که فرهنگ رسمی به عنوان موسم شادی کردن معرفی می کند توزیع برنامه ها به لحاظ کمی چه ساختاری دارد.این تحلیل گونه شناسی برنامه های ایام شاد در تلویزیون را به دست می دهد و علاوه بر این به نحو آشکاری بیانگر تنوعی ویژه در زیرگروه های موضوعی مرتبط با امور عمومی و مذهب است. از دیگر ویژگی های مهم این کنداکتور درهم امیزی موضوع مذهب با موسیقی است. بلحاظ توزیع عمومی/تجاری،تلویزیون در مجموع دوشبکه کنداکتوری به شدت قطبی شده دارد. رقیب برنامه هایی که در خوشه مربوط به شادی های عرفی قرار می گیرند بیش از همه برنامه های مربوط به امور عمومی و سیاسی است.این تحلیل همچنین می تواند تا حدودی نشان دهد که در مورد برخی دال های شادی کنترل و حذف سیستماتیک اتفاق افتاده است.

نویسندگان

اعظم راودراد

استاد گروه ارتباطات

زهره علیخانی

دانشجو دکتری ارتباطات

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • اربابی،محمود و فرشته دیهیم(۱۳۹۳)کنداکتور(برنامه­ریزی پخش) در تلویزیون،تهران:انتشارات دانشگاه صداوسیماانصاری،مرتضی بن ...
  • قابل،احمد(۱۳۹۲) فقه،قابلیت­ها و کارکردها،نشر شریعت عقلانی،نسخه منتشرشده در فضای مجازیقائد،محمد(۱۳۵۷)قطب ...
  • کازنو، ژان(۱۳۷۲) جامعه شناسی وسایل ارتباط جمعی،ترجمه باقر ساروخانی و ...
  • کرنر،جان(۱۳۹۲) مطالعات تلویزیونی،مترجم مهدی رحیمیان،تهران:انتشارات دانشگاه صداوسیمامحدثی،حسن و الهام قربانی ...
  • ایران­مهر،امید(۱۳۹۳) استعفای خاتمی از ارشاد؛ تجلیل لاریجانی از روحانی فرزانه،وبسایت ...
  • Mittel, Jason(۲۰۰۴)Genre and Television:From Cop shows to cartoons in American ...
  • نمایش کامل مراجع