تاثیر روغن های گیاهی بر روی بالشتک مرکبات Pulvinaria aurantii Cock. (Hem.: Coccidae)، جایگزین آفت کش های شیمیایی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 373

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

GMBTUMA01_017

تاریخ نمایه سازی: 26 تیر 1400

چکیده مقاله:

بالشتک مرکبات (Pulvinaria aurantii Cock. Hem: Coccidaeیکی از مهمترین آفات مرکبات در ایران می باشد. مواد سمی مورد استفاده علیه آفات قادرند مشکلات اساسی از جمله مسمومیت در انسان، جانوران و آلودگی زیست محیطی را ایجاد کنند. بنابراین توسعه ترکیبات ایمن تر برای کاهش خطرات آفتکش ها ضروری است. روغن های امولسیون شونده به عنوان ترکیبی مهم در کنترل آفات مرکبات از سال های قبل در استان های شمالی کشور استفاده می شوند که اکثر آن ها روغن های معدنی هستند. در این پروژه تاثیر یک روغن امولسیون شونده گیاهی جدید بر بالشک مرکبات در مقایسه با تیمارهای رایج منطقه مازندران ساری اندازه گیری شد. بدین منظور، بررسی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ۷ تیمار و ۳ تکرار به اجرا در آمد. بدین ص ورت که روغن پاشی با غلظت های مختلف این روغن گیاهی بر روی درختان مورد آزمایش اعمال و در آزمایشگاه تعداد حشرات زنده و مرده در زیر بینوکولار بر روی ۱۰ برگ از هر تیمار جمع آوری شده و شمارش گردید. درصد تلفات آفت زدرصد کنترل) با استفاده از فرمول هندرسون تیلتون مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در کنترل آفت توسط دزهای مختلف روغن وجود دارد. در ۱ درصد و ۱۵ درصد روغن گیاهی بهترین تاثیر را در کنترل بالشک مرکبات داشته است. هم چنین در این تحقیق چند تیمار شامل آفت کش و روغن معدنی رایج منطقه و یک تیمار شامل در پایین روغن گیاهی به همراه حشره کش استامی پراید نیز وجود داشت. در کل نتایج نشان داد که روغن های گیاهی می توانند در کنترل این آفت نویدبخش باشند.

کلیدواژه ها:

بالشتک مرکبات ، روغن امولسیون شونده گیاهی ، مرکبات ، مازندران

نویسندگان

میترا معزی پور

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران .

شعبانعلی مافی

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران .

محمدصادق حبیبی

کارشناس، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران، ساری، ایران.

حسین کلانتری

کارشناس ارشد، مد یر یت جهاد کشاورزی ، شهرستان ساری، ایران