الگوی راهبردی ارزیابی عملیات سایبری

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 222

فایل این مقاله در 34 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JMMA-20-80_002

تاریخ نمایه سازی: 31 شهریور 1400

چکیده مقاله:

امروزه راهبرد دفاع عامل سایبری در بسیاری از کشورهای پیشرو حکم­فرماست. اساس این نوع دفاع، تسلط بر فضای سایبر و توانایی انجام عملیات سایبری است. این توانایی علاوه بر ایجاد بازدارندگی سایبری، کشورها را قادر می سازد تا قبل از بالفعل شدن تهدید، آن را از بین ببرند. به دلیل غیرملموس بودن فضای سایبر و عدم مشاهده هدف عملیات سایبری، فهم میزان موفقیت عملیات دشوار است. سنجش این موفقیت، نیازمند ارزیابی عملیات سایبری است. با ارزیابی عملیات سایبری می توان عملکرد و اثربخشی عملیات را اندازه گیری نمود، نقاط ضعف و قوت را یافت و در جهت برطرف سازی نقاط ضعف و بهبود نقاط قوت گام برداشت. برای انجام ارزیابی دقیق، همه جانبه و مبتنی بر اصول علمی عملیات سایبری نیاز به الگوی راهبردی است تا بر اساس آن ارزیابی صورت پذیرد. در پژوهش حاضر جهت ارائه الگوی راهبردی ارزیابی عملیات سایبری، از رویکرد آمیخته (کمی و کیفی) استفاده شده است. در این تحقیق، از نظرات ۷۰ نفر از فرماندهان، مدیران و کارشناسان سطوح راهبردی، عملیاتی و تاکتیکی عملیات سایبری کشور در قالب پرسشنامه استفاده شده است. بر اساس پژوهش انجام شده، با استفاده از نظر خبرگان سه مفهوم ارزیابی طراحی و طرح ریزی، ارزیابی آمادگی رزمی و ارزیابی اجرا به مثابه ابعاد اساسی ارزیابی عملیات سایبری مورد شناسایی قرار گرفتند و سپس مولفه های هر یک از این ابعاد استخراج و شاخص های هر مولفه معین شدند. پس از تجزیه وتحلیل آماری نتایج پرسشنامه، الگوی راهبردی ارزیابی عملیات سایبری در سه بعد، ده مولفه و هفتادوسه شاخص ارائه گردیده است.

نویسندگان

هانی رحیم اف

دانشجوی دکتری رشته مدیریت راهبردی فضای سایبر، گرایش امنیت سایبری، دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران، ( نویسنده مسئول)؛ h.rahimov۹۸@sndu.ac.ir

محمد رضا موحدی صفت

استادیار دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی، تهران، ایران؛ movahedi@sndu.ac.ir

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • جبار رشیدی، علی، شکیبازاد، محمد. (۱۳۹۶). مدل سازی ...
  • Department of the Army. (۲۰۱۹). Army Doctrine Publication ۵-۰ - ...
  • DoD. (۲۰۱۸). Cyberspace Operations. Department of Defense United States ...
  • DoD. (۲۰۲۰). DoD dictionary of military and associated terms. Joint ...
  • Dressler, J. (۲۰۱۵). Analyzing the use of cyber in warfare ...
  • Eom, J. H. (۲۰۱۴). Roles and responsibilities of cyber intelligence ...
  • Smeets, M. (۲۰۲۰). US cyber strategy of persistent engagement & ...
  • Smeets, M. & Work, J. D. (۲۰۲۰). Operational Decision-Making for ...
  • TRADOC (U.S. Army Training and Doctrine Command). (۲۰۱۶). ATP ۳-۹۲ ...
  • Williams, B. T. (۲۰۱۴). The Joint Force Commander’s Guide to ...
  • نمایش کامل مراجع