تاثیر آموزش تکنیک های کاتا بر عادت های خواب پسران با اختلال طیف اوتیسم

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 246

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-4_008

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: مطالعات پیشین نشان داده­اند که اجرای ورزش­ های رزمی می­تواند جهت بهبود مشکلات رفتاری و ارتباطی کودکان با اختلال اوتیسم به ­کار رود، اما در زمینه تاثیر آن بر عادت­های خواب در این کودکان، مطالعات کمی انجام شده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی تمرین تکنیک ­های کاتا بر عادت­ های خواب پسران با اختلال طیف اوتیسم انجام شد. روش: پژوهش حاضر با استفاده از طرح پیش آزمون-پس ­آزمون و گروه­ های تصادفی انجام شد. به این منظور، ۲۰ کودک با اختلال طیف اوتیسم از بین کودکان ۸ تا ۱۴ ساله انجمن خیریه اوتیسم گیلان در سال ۱۳۹۷ انتخاب و به­طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایدهی شدند. والدین کودکان، قبل و پس از پایان ۱۰ هفته مداخله، پرسشنامه عادت­های خواب کودکان اونز (۲۰۰۰) را تکمیل کردند. از آزمون شاپیروویلک جهت تعیین نرمال بودن داده­ها، و از آزمون تحلیل کوواریانس جهت مقایسه میانگین گروه­ها قبل و بعد از مداخله استفاده شد. یافته ­ها: ده هفته تمرین تکنیک ­های کاتا تاثیر معنا­داری بر نمره کل پرسشنامه عادت ­های خواب و خرده ­مقیاس ­­های مقاومت در به خواب رفتن (۰/۰۲>p، ۷/۲۸=F)، مدت خواب (۰۰۱/۰>p، ۰۸/۲۶=F)، اضطراب خواب (۰۱/۰>p، ۱۲/۱۰=F)، بیدار شدن در شب (۰۰۲/۰>p، ۵۸/۱۷=F)، پاراسومنیا (۰۱/۰>p، ۰۷/۸=F) و خواب­آلودگی روزانه (۰۰۳/۰>p، ۷۴/۱۵=F) در کودکان اوتیسم داشت. نتیجه­ گیری: براساس یافته ­های پژوهش حاضر می­ توان نتیجه گرفت که ورزش ­های رزمی می­تواند با ایجاد تغییرات هورمونی، زیستی و بیوشیمیایی در بدن موجب کاهش عادت­ های نامناسب خواب در کودکان با اختلال اوتیسم شود و به عنوان مداخله ­ای ارزشمند به برنامه ­های روزانه این کودکان جهت بهبود الگوی خواب اضافه شود.

کلیدواژه ها:

Sleep habits ، children with autism spectrum disorder ، marital arts ، عادت های ، کودکان با اختلال طیف اوتیسم ، هنرهای رزمی

نویسندگان

فهیمه ادیب صابر

Department of Physical Education, Tehran Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Ira

معصومه شجاعی

Department of Physical Education, Alzahra University, Tehran, Iran

افخم دانشفر

Department of Physical Education, Alzahra University, Tehran, Iran

عباسعلی حسین خانزاده

Department of Psychology, University of Guilan, Rasht, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Rezaei A, Kazemi MS. The effect of emotional regulation training ...
  • Ahmadi, S., Safari, T., Hemmatian, M., Khalili, Z. The Psychometric ...
  • نمایش کامل مراجع