نقش واسطه ای ترس از ارزیابی منفی در رابطه بین تاب آوری و سرزندگی تحصیلی با احساس تنهایی در همشیرهای کودکان با اختلال های عصبی-تحولی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 187

فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-3_007

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: اختلال های عصبی-تحولی به گروهی از اختلالات گفته می شود که در دوره تحول و پیش از ورود کودک به مدرسه شروع می شوند و به آسیب در کارکرد فردی، اجتماعی، تحصیلی و حرفه ای، منجر می شوند. حضور یک کودک با ناتوانی در خانواده، باعث ایجاد مشکلات و تنش هایی در روابط بین اعضای خانواده و روند معمول زندگی روزمره آنها می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای ترس از ارزیابی منفی بر  رابطه بین تاب آوری و سرزندگی تحصیلی با احساس تنهایی در همشیرهای کودکان با اختلالات عصبی- تحولی است. روش: بدین منظور در یک طرح پژوهشی توصیفی- همبستگی، از میان کودکان دارای همشیر با اختلال عصبی- تحولی ساکن شهرهای تهران و کرج  در سال ۱۳۹۸، تعداد ۲۰۰ آزمودنی ۹ تا ۱۸ سال با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس­های تاب آوری کودک و نوجوان (انگار و لینبرگ، ۲۰۰۹)، سرزندگی تحصیلی (دهقانی زاده و حسین چاری، ۱۳۹۱)، احساس تنهایی (آشروهمکاران، ۲۰۱۰) و ترس از ارزیابی منفی (لری، ۱۹۸۳) بود. داده­های آزمودنی­ها با استفاده از الگویابی تحلیل مسیر مورد وارسی قرار گرفتند. یافته ­ها: نتایج نشان داد تاب­آوری و سرزندگی تحصیلی، اثر منفی معنا­دار؛ و ترس از ارزیابی منفی تاثیر مثبت معنادار بر احساس تنهایی داشتند (۰/۰۱>p ). همچنین رابطه غیرمستقیم تاب آوری و سرزندگی تحصیلی با احساس تنهایی در همشیرهای کودکان با اختلال عصبی- تحولی با میانجی گری ترس از ارزیابی منفی با ۹۵ درصد اطمینان تایید می شود (۰/۰۵>p). نتیجه­ گیری: در تدوین مداخلات روان­شناختی برای بهبود احساس تنهایی در کودکان باید به تاب­آوری و سرزندگی تحصیلی و نقش میانجی ترس از ارزیابی منفی توجه ویژه­ای شود. حضور کودک مبتلا به اختلال عصبی- تحولی در خانواده، تاثیرات زیادی روی دیگر اعضای خانواده خواهد داشت و شرایط پیرامونی مانند محیط خانواده و اجتماع، حمایت عاطفی و هیجانی والدین و دوستان، دسترسی پذیری امکانات، و حمایت های اجتماعی و مالی، همگی می توانند در مطلوب تر شدن و یا بالعکس نامطلوب شدن شرایط، تاثیرات قابل توجهی داشته باشند.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

سهیلا یوسفی

Faculty of Social Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran

سمیه کشاورز

Department of Psychology, Faculty of Social Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran

علیرضا کاکاوند

Department of Psychology, Faculty of Social Sciences, Imam Khomeini International University, Qazvin, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Pisula E. Family functioning, parenting stress and quality of life ...
  • Reichenberger J, Wiggert N, Wilhelm f.H, Liedelgruber M, Vodelhorzer U, ...
  • Asher S.R, Wheeler V.A. Children's loneliness: A comparison of rejected ...
  • Esfandiari H. The effectiveness of therapeutic attachment on love impact ...
  • Abdolshah A, Ghiasvand F. Economic resilience indicators. Journal of Quarterly ...
  • Martin A.J, Marsh H.W. Academic buoyancy: Towards an understanding of ...
  • Ungar M, Liebenberg L, Boothroyd R, Kwong W.M, Lee T.Y, ...
  • نمایش کامل مراجع