تاثیرآموزش ذهن آگاهی بر افسردگی و اضطراب دانش آموزان با ناتوانی یادگیری

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 211

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-7-2_017

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: دانش­آموزان با ناتوانی یادگیری همواره در معرض انواع اختلالات روان­شناختی هستند که این مشکلات در نتیجه موجب کاهش سلامت روان آنها می­شود و خطر بروز افسردگی و اضطراب را در آنها افزایش می­دهد. بدین ترتیب این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش ذهن­آگاهی بر افسردگی و اضطراب دانش­آموزان با ناتوانی یادگیری انجام شد. روش: روش این پژوهش نیمه ­آزمایشی و از طرح دو­گروهی پیش­ آزمون و پس ­آزمون استفاده شد. نمونه مورد مطالعه شامل ۳۰ نفر از دانش­آموزان پسر مبتلا به ناتوانی یادگیری در دامنه سنی ۱۰ تا ۱۱ سال شهر شیراز در سال تحصیلی ۹۷-۹۶ بودند که به شیوه نمونه­ گیری در دسترس انتخاب، و در دو گروه آزمایش و گواه به تصادف جایدهی شدند (۱۵ دانش ­آموز در هر گروه). هر دو گروه در مراحل پیش­ آزمون و پس ­آزمون با پرسشنامه افسردگی و اضطراب ابسیوتانی و همکاران (۲۰۱۷) مورد ارزیابی قرار گرفتند. افراد گروه آزمایش، مداخله ذهن­ آگاهی را در ۱۵ جلسه ۴۵ دقیقه­ ای دریافت کردند، در حالی که به گروه گواه، آموزشی ارائه نشد. در این پژوهش از روش آماری تحلیل کواریانس تک­ متغیره برای تجزیه و تحلیل داده­ ها استفاده شد. یافته ­ها: نتایج تحلیل داده ­ها نشان داد که میانگین مقیاس ­های افسردگی (۰۵/۰> P ، ۲۰/۲۹ =F ) و اضطراب (۰۵/۰>P ، ۹۴/۱۶=F) در گروه آزمایش به طور معناداری کاهش یافته است.  نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر می­توان گفت که آموزش ذهن ­آگاهی، راهکار مناسبی برای کاهش افسردگی و اضطراب و احتملا دیگر مشکلات روان­شناختی دانش ­آموزان با ناتوانی یادگیری است. این نوع آموزش باعث افزایش آگاهی و توجه افراد نسبت به احساسات و افکار خود شده، و در نتیجه سطح تنش و تنیدگی را در آنها کاهش می­دهد. 

نویسندگان

نجیمه قربانی

Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shiraz University, Iran

سوسن جباری

Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Shiraz University, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :