پیش بینی درماندگی روان شناختی بر اساس تنظیم شناختی هیجان و راهبردهای انطباقی در مادران کودکان مبتلا به تالاسمی

سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 125

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-6-3_009

تاریخ نمایه سازی: 6 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: تالاسمی یک بیماری مزمن دوران کودکی است و می­تواند بر سلامت روانی و کیفیت زندگی کودکان و خانواده­های آنها تاثیر منفی بگذارد. این مطالعه با هدف پیش­بینی درماندگی روان­شناختی بر اساس تنظیم شناختی هیجان و راهبردهای انطباقی در مادران کودکان مبتلابه تالاسمی انجام شد. روش: این مطالعه به روش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر مادران کودکان مبتلابه تالاسمی شهر تهران بود که از بین آنها ۲۵۰ نفر به صورت نمونه­گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده­اند. داده­ها با استفاده از پرسشنامه درماندگی روان­شناختی (لویبوند و لویبوند، ۱۹۹۵)، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان­) گارنفسگی، کرایج و اسپینهاون، ،(۲۰۰۱، و پرسشنامه راهبردهای مقابله­ای (لازاروس، ۱۹۷۴) جمع­آوری شد. نتایج با استفاده از آزمون­های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره، تجزیه وتحلیل شد.  یافته­ها: نتایج تحلیل داده­ها حاکی از تاثیر مثبت و معنادار راهبردهای تنظیم هیجان منفی بر اضطراب (۰/۱۴) و تاثیر منفی و معنادار راهبردهای تنظیم هیجان مثبت بر افسردگی (۰/۲۵-) و اضطراب (۰/۲۳-) بود. همچنین راهبردهای انطباقی نیز بر درماندگی روان­شناختی موثر بودند. تاثیر راهبرد هیجان­مدار بر اضطراب (۰/۲۳) و بر تنیدگی (۰/۱۹)، مثبت و معنادار، و تاثیر راهبرد انطباقی مسئله­مدار بر افسردگی (۰/۱۸-) و تنیدگی (۰/۲۳-)، منفی و معنادار، بود (۰/۰۱p <). نتیجه­گیری: بر اساس نتایج مطالعه حاضر، آموزش راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و راهبردهای انطباقی بر درماندگی روان­شناختی مادران کودکان مبتلابه تالاسمی تاثیر داشت؛ استلزامات نتییجه به دست آمده در مقاله مورد بحث و تبیین قرار گرفته است.  

کلیدواژه ها:

Psychological distress ، cognitive emotion regulation strategies ، adaptive strategies ، thalassemia ، درماندگی روان شناختی ، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ، راهبردهای انطباقی ، تالاسمی

نویسندگان

لیلا حق شناس

Faculty of Humanities, Payame Noor University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Miri M, Tabrizi Namini M, Hadipour Dehshal M, Sadeghian Varnosfaderani ...
  • Seyf AA. Change in behavioral and behavioral therapy theories and ...
  • Roger D, Najarian B. The construction and validation of a ...
  • Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: ...
  • Tortella-Feliu M, Balle M, Sesé A. Relationships between negative affectivity, ...
  • Seyf AA. Change in behavioral and behavioral therapy theories and ...
  • Roger D, Najarian B. The construction and validation of a ...
  • Lovibond PF, Lovibond SH. The structure of negative emotional states: ...
  • Tortella-Feliu M, Balle M, Sesé A. Relationships between negative affectivity, ...
  • نمایش کامل مراجع