بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس دو گونه مرزه (Satureja khuzistanica Jamzad و Satureja bachtiarica Bunge) در دو مرحله برداشت

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 236

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IJMAPR-23-2_004

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

جنس Satureja با نام فارسی مرزه، در ایران ۱۵ گونه گیاه علفی یک ساله و چند ساله دارد که ۹ تا از آنها انحصاری هستند. در این تحقیق سرشاخه S. bachtiaricaBunge وJamzad S. khuaistanica در دو مرحله (قبل از گلدهی و گلدهی کامل) از رویشگاههای طبیعی آنها جمع آوری گردید و پس از خشک شدن در محیط آزمایشگاه، به روش تقطیر با آب مورد اسانس گیری قرار گرفت. سپس ترکیبهای تشکیل دهنده اسانسها با استفاده از کروماتوگرافی گازی تجزیه ای (Analytical GC) و گازکروماتوگراف متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) و محاسبه اندیس های بازداری، مورد شناسایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اسانس S. bachtiarica در زمان قبل از گلدهی حاوی ۲۰% کارواکرول و ۱۹% تیمول و در زمان گلدهی کامل حدود ۲۶% کارواکرول و ۵% تیمول است. اسانس S. khuaistanica در مرحله قبل از گلدهی و گلدهی کامل حاوی حدود ۹۰% کارواکرول بود. با توجه به خواص ضد میکروبی ترکیبهای فنلی تیمول و کارواکرول، اثرات ضد میکروبی اسانسها با روشDisk diffusion  بر روی پنج نوع باکتری گرم مثبت (Bacillus subtilis،Bacillus cereus،Micrococcus loteus، Staphylococcus sp.وStaphylococcus areous) و سه نوع باکتری گرم منفی (Kellebsiella pneumonia، Kellebsiella oxytoca و Pseudomonas aeroginosa) بررسی شد. نتایج نشان داد که اسانسهای S. khuaistanica در هر دو مرحله برداشت و اسانس S. bachtiarica در مرحله قبل از گلدهی دارای اثرات ضد میکروبی قابل ملاحظه ای هستند که می توانند به عنوان جایگزینی مناسب برای آنتی بیوتیک های سنتزی که مقاومت باکتریها به آنها روز به روز در حال افزایش است بکار روند.

نویسندگان

فاطمه سفیدکن

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور،

لیلا صادق زاده

برگزیده جشنواره جوان خوارزمی و عضو شرکت پژوهشگران نانو فناوری

مریم تیموری

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

فاطمه عسکری

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

شهلا احمدی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • زرگری، ع.، ۱۳۶۱. گیاهان دارویی، جلد دوم، چاپ سوم، انتشارات ...
  • سفیدکن، ف.، جمزاد، ز. و برازنده، م.، ۱۳۸۳. اسانسSatureja bachtiarica ...
  • قهرمان، ا.، ۱۳۷۸. فلور رنگی، جلد ۱۷، انتشارات موسسه تحقیقات ...
  • میرزا، م. سفیدکن، ف و احمدی، ل.، ۱۳۷۵. اسانسهای طبیعی، ...
  • Adams, P.R., ۱۹۹۵. Identification of Essential Oil Components by Gas ...
  • Sefidkon, F. and Ahmadi, Sh., ۲۰۰۰. Essential oil of Satureja ...
  • Sefidkon, F. and Jamzad, Z., ۲۰۰۰. Essential oil of Satureja ...
  • نمایش کامل مراجع