ارزیابی چند معیاره مکانی پارک ملی کرخه جهت توسعه طبیعت گردی با استفاده از GIS

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 422

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-23-2_001

تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: توسعه گردشگری در پارک ملی، هم برای مدیریت منطقه و هم برای گردشگران مزایای فراوانی به­همراه دارد. اما این مساله را در نظر داشت که انجام فعالیت­های گردشگری در غیاب برنامه­ریزی و مدیریت صحیح و بدون محاسبه ظرفیت برد و توان منطقه برای گردشگری، می­تواند بر تجارب گردشگران و از آن مهم­تر بر کیفیت و ویژگی­های مناطق گردشگری اثر منفی داشته باشد. از این­رو شناسایی مناطق مناسب و دارای توان، جهت گسترش و توسعه طبیعت­گردی در مناطق حفاظت شده و پارک­های ملی، به منظور بهره­برداری پایدار از منابع طبیعی اهمیت به­سزایی دارد. روش بررسی: این پژوهش با هدف ارزیابی توان اکولوژیکی در پارک ملی کرخه با تاکید بر طبیعت­گردی در سال ۱۳۹۲- ۱۳۹۳ صورت پذیرفت. پارک ملی کرخه در امتداد رودخانه کرخه می­باشد. تحقیق حاضر از شیوه­ای از روش ارزیابی چندمعیاره به نام ترکیب خطی وزن­دار WLC و روش AHP با بکارگیری فن­آوری GIS به تعیین مناطق مناسب گردشگری در پارک ملی کرخه پرداخته است. یافته­ها و نتیجه­گیری: معیارهای به­کار رفته در مراحل ارزیابی ۱۶ معیار می­باشد که در سه طبقه معیارهای فیزیکی، بیولوژیکی و اقتصادی_اجتماعی فرهنگی در نظر گرفته شد. بر اساس خروجی AHP معیار تیپ پوشش گیاهی بیش­ترین وزن و معیار شیب کم­ترین وزن را به خود اختصاص داد، در نهایت مناطق مناسب برای طبیعت­گردی با درجات متفاوتی از توان و مطلوبیت تعیین گردید. طبق نقشه طبقه­بندی شده توان طبیعت­گردی، حدود ۸۲/۳۵ درصد از پارک ملی کرخه با مساحتی معادل ۳۶/۲۷۷۱ هکتار دارای توان مناسب و ۸۶/۳۷ درصد از پارک ملی کرخه با مساحتی معادل ۷۷/۲۹۲۹ هکتار برای توسعه گردشگری مناسب نمی­باشد.

نویسندگان

منا آهنگری

گروه مدیریت محیط زیست، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران/ گروه مدیریت محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران.

سیده سولماز دشتی

دانشیار گروه محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران. (مسوول مکاتبات)

سید محسن حسین زاده ساداتی

مدیر دفتر هیدروانفورتیک، سازمان آب و برق خوزستان.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :