بررسی وضعیت تولید پسماندهای الکترونیکی در شهر یزد و تاثیر خصوصی سازی مبادی تولید بر میزان آن (مطالعه موردی: پسماندهای کامپیوتری ادارات و ارگان های دولتی، عمومی غیردولتی و خصوصی شهریزد)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 226

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-20-4_015

تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: یکی از مشکلات دهه های اخیر دفع و مدیریت پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی می باشد که به بحرانی جهانی تبدیل شده است. سیاست های دولت و برنامه های مدیریتی تاثیر زیادی بر تولید و مدیریت پسماندهای الکتریکی دارد. برنامه های خصوصی سازی در سطح کشور می تواند منجر به تغییرات اساسی در کارکرد اقتصادی و مدیریتی پسماندها گردد. روش بررسی: مطالعه ی حاضر به بررسی مقدار پسماندهای الکترونیکی کامپیوتری، نگرش و آگاهی در مورد تاثیرات محیط زیستی و بهداشتی پسماندهای الکترونیکی و سیستم مدیریت کنونی این نوع پسماندها در سی ارگان و اداره ی دولتی، عمومی غیردولتی و خصوصی در شهریزد با استفاده از پرسش نامه و جمع آوری اطلاعات پسماندهای کامپیوتری پرداخت. یافته ها: نتایج نشان داد که ارگان های عمومی غیر دولتی دارای درصد بالاتری از تولید پسماندهای الکترونیکی کامپیوتری نسبت به کل خرید سالانه همین محصول هستند (۲۸ % و ۲۰ % در مقایسه با ارگان های دولتی با ۳/۷ %). مقایسه میانگین موجودی سیستم های کامپیوتری غیرقابل استفاده و نیز میانگین تولید سیستم های غیر قابل استفاده در یک­سال در سازمان های دولتی به طور معنی داری (Sig = ۰.۰۵) بیش از این میزان در سازمان های خصوصی است. مقدار تولید پسماندهای الکترونیکی تنها برای پسماندهای کامپیوتری در سی ارگان مورد مطالعه سالیانه ۲/۱ تن تخمین زده شد. بحث و نتیجه گیری: این مقدار قابل توجه از تولید پسماندهای کامپیوتری به همراه دیگر پسماندهای الکترونیکی تولید شده در بخش های مختلف شهریزد می­تواند به عنوان مواد اولیه مورد نیاز برای مراکز بازیافت پسماندهای الکترونیکی استفاده گردد. بازیافت پسماندهای الکترونیکی از هدر رفت منابع و آلودگی های ناشی از ورود ترکیبات سمی خطرناک موجود در این نوع پسماندها مانند سرب و کادمیوم به محیط زیست جلوگیری می­کند و منجر به بازیافت عناصر باارزشی مانند مس می­شود و در نهایت باعث توسعه اقتصادی و اشتغال زایی می­گردد.

کلیدواژه ها:

پسماندهای الکتریکی و الکترونیکی ، خصوصی سازی ، تولید پسماند ، سیستم های کامپیوتری

نویسندگان

مائده دهقانی تفتی

مربی، آلودگی محیط زیست، مرکز محیط زیست سازمان جهاد دانشگاهی، یزد، ایران. (مسوول مکاتبات)

احسان پروانه اول

کارشناس پژوهشی، آلودگی محیط زیست، مرکز خلاقیت شهرداری یزد، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Al e Emran, R., Al e Emran, A. Privatization and ...
  • UNEP. E-waste Volume II: E-waste Management Manual. United Nations Environmental ...
  • Mojabi, S. Study on the Management of Electronic Waste (case ...
  • Kumar, S., Singh, R., Singh, D., Prasad, R., Yadav, T. ...
  • Long Le, H., Yamasue, E., Okumura, H., Ishihara, K. N.. ...
  • Sedighi, M., Abdolghafari, A & Nikrooz, B. Investigating the Environmental ...
  • Eugster, M., Hischier, R. Duan, H. Key Environmental Impacts of ...
  • The fifth five-year development plan of Iran (۲۰۱۱- ۲۰۱۵). (In ...
  • نمایش کامل مراجع