نقش میانجی ابعاد مراقبت در رابطه میان ابعاد دل بستگی و رضایت جنسی زوجین در چرخه های زندگی خانواده

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 248

فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_FCP-8-2_010

تاریخ نمایه سازی: 10 آبان 1400

چکیده مقاله:

یکی از تکالیف تحولی باارزش در دوره بزرگ سالی، برقراری و حفظ روابط صمیمانه است، که به وسیله سه نظام دل بستگی، مراقبت و جنسی هدایت می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی ابعاد مراقبت در رابطه میان ابعاد دل بستگی و رضایت جنسی زوجین در چرخه های زندگی خانواده انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری دربرگیرنده زوج های ساکن تهران در سال ۹۶-۱۳۹۵ بود؛ که دست کم یکی از آن ها تحصیلات دانشگاهی داشته باشند. تعداد ۲۴۴ زوج (۴۸۸ نفر) به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی از دانشگاه شهید بهشتی و خوابگاه­های متاهلی دانشگاه های شهید بهشتی، امام صادق (ع)، تربیت مدرس و امیرکبیر انتخاب و پرسشنامه رضایت جنسی (لارسون، و همکاران ۱۹۹۸)، پرسشنامه مراقبت (کانس و شاور، ۱۹۹۴)، و پرسشنامه مقیاس های رابطه (گریفین و بارثولومیو، ۱۹۹۴) را تکمیل کردند. داده ها با به کارگیری نرخ همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شد. یافته ها نشان داد روابط معنی دار (P<۰.۰۱) متفاوتی میان این متغیرها در چرخه های زندگی خانواده، دربرگیرنده آشنایی، زوج بدون فرزند و خانواده دارای کودک، دیده می­شود. یافته ها همچنین حاکی از بیشترین تعداد روابط معنی دار (P<۰.۰۱) در چرخه زوج بدون فرزند بود. بنابراین متغیر چرخه های زندگی خانواده می­تواند رابطه میان این سه نظام را تحت تاثیر قرار دهد، و به وسیله آن بخشی از ناهم سویی پژوهش های پیشین در زمینه رابطه میان این سه نظام تبیین می شود. بنابراین ضروری است زوج درمانگران در طراحی مداخلات خود به منظور بهبود رضایتمندی جنسی، مراقبت موثر، و دل بستگی ایمن میان زوج ها، مرحله کنونی چرخه زندگی خانواده را در نظر گیرند.

کلیدواژه ها:

چرخه های زندگی خانواده ، دل بستگی ، رضایتمندی جنسی ، مراقبت

نویسندگان

ریحانه رضاپور فریدیان

دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی

هاجر فلاح زاده

دکتری مشاوره خانواده، استادیار گروه روان شناسی بالینی و سلامت، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

پریساسادات سیدموسوی

استادیار گروه بهداشت خانواده، پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی

لیلی پناغی

دانشیار گروه بهداشت خانواده، پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :