مقاله علمی – پژوهشی: تاثیر زمان آبکافت بر فعالیت آنتی اکسیدانی پروتئین آبکافتی حاصل از سر ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 198

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-29-6_003

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400

چکیده مقاله:

در مطالعه حاضر فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های مختلف پروتئین آبکافتی حاصل از سر ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) در زمان های مختلف آبکافت مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور ۸ قطعه کپور معمولی با میانگین وزن ۰۳۴/۰±۷۶۶/۰ کیلوگرم از بازار تهیه شدند، سپس آبکافت سر ماهی کپور معمولی با آنزیم آلکالاز با غلظت ۱ درصد (حجمی/وزنی) در دمای ۵۵ درجه سانتی گراد و pH ۸ در زمان های مختلف (۳۰، ۶۰، ۱۲۰ و ۱۸۰ دقیقه) انجام شد. نتایج آنالیز تقریبی نشان داد که در نتیجه آبکافت، درصد پروتئین (از ۹/۱±۳۱/۵۸ به ۴۹/۱±۲۶/۷۵ درصد) به طور معنی داری افزایش و مقدار چربی و خاکستر (به ترتیب از ۸۷/۰±۴۶/۱۶ به ۹۷/۰±۳۷/۲  و از ۶۴/۰±۱۶/۲۷ به ۶۳/۱±۳۴/۲۵ درصد) به طور معنی داری کاهش یافت (۰۵/۰p<). همچنین محتوای پروتئین محلول و درجه آبکافت با افزایش مدت زمان آبکافت به طور معنی داری افزایش یافت به طوری که بیشترین پروتئین محلول ۱۹/۰±۰۱/۲۳ میلی گرم/ میلی لیتر و درجه آبکافت ۸۶/۰±۶۷/۴۹ درصد در زمان ۱۸۰ دقیقه به دست آمد (۰۵/۰p<). درصد مهار رادیکال آزاد DPPH نیز با افزایش غلظت و افزایش مدت زمان آبکافت، به طور معنی داری افزایش یافت (۰۵/۰p<) و بهترین زمان برای شاخص قدرت مهار رایکال آزاد DPPH، ۱۸۰ دقیقه و مقدار IC۵۰ در حذف این رادیکال، ۰۸/۲ میلی گرم بر میلی لیتر تعیین شد. همچنین با افزایش غلظت و زمان آبکافت، قدرت کاهندگی یون آهن سه ظرفیتی و فعالیت مهارکنندگی رادیکال ABTS نیز افزایش معنی داری پیدا کردند (۰۵/۰p<). به طور کلی، با توجه به عملکرد مناسب پروتئین آبکافتی سر ماهی کپور معمولی در حذف رادیکال های آزاد DPPH و ABTS و قدرت کاهندگی آهن سه ظرفیتی، می توان اظهار داشت که این پروتئین آبکافتی می تواند به عنوان یک افزودنی غذایی با عملکرد آنتی اکسیدانی مطلوب مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها:

Protein hydrolysate ، Antioxidant activity ، Common carp head ، Free radical scavenging ، Ferric ion reduction power ، پروتئین آبکافتی ، فعالیت آنتی اکسیدانی ، سر کپور معمولی ، قدرت مهار رادیکال آزاد ، قدرت کاهندگی آهن

نویسندگان

سکینه یگانه

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

مینا اسمعیلی خاریکی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

حامد احمدی

Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :