طراحی و ارائه مدل اعتباربخشی بیمارستان های دولتی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 200

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HMSR-12-40_001

تاریخ نمایه سازی: 1 آذر 1400

چکیده مقاله:

مقدمه: یکی از مهم ترین عملکردهای مدیریتی و سیاست­گذاری، در حوزه سلامت، اعتباربخشی بیمارستانی است که نقش به­سزایی در افزایش اعتماد مردم به کیفیت خدمات ارائه شده در این سازمان ها دارد.روش پژوهش: پژوهش کیفی حاضر با توجه به هدف پژوهش در دسته تحقیقات کاربردی و از لحاظ طرح پژوهش جزو پژوهش های مقطعی بود. در این پژوهش از فن دلفی برای ارائه مدل مناسب استفاده گردید. در نهایت مدل پیشنهادی با ۴ محور و ۲۶ حیطه و ۱۰۶ استاندارد تعیین گردید. روایی و پایایی پرسشنامه نهایی مورد سنجش قرار گرفت. قابلیت اجرایی آن توسط بهترین صاحب نظران در بیمارستان های دولتی استان کرمان مورد بررسی مقدماتی قرار گرفت.یافته ها: در این مطالعه مدل پیشنهادی مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین متغیر اعتباربخشی۰/۳۴±۴/۲۱ بود. اعتباربخشی و حیطه های آن و محورهای مربوط به هر حیطه در سطح قوی قرار گرفتند. برای رتبه بندی ابعاد متغیر اعتباربخشی از آزمون فریدمن استفاده شد. مولفه «پیشگیری، بهداشت و سلامت اجتماعی» با میانگین ۲/۷۸ بالاترین رتبه را داشت و مولفه های «مراقبت و درمان»، «حقوق گیرنده خدمت» و «رهبری و مدیریت» با میانگین ۲/۵۶، ۲/۴۴ و ۲/۲۳، به ترتیب در رده های دوم، سوم و چهارم قرار داشتند. ۸۷/۲۰ درصد خبرگان اثربخشی الگو را تایید کردند.نتیجه گیری: نتایج پژوهش موئد مناسب بودن مدل پیشنهادی و ارتباط قوی بین متغیرها و مولفه های آن بود. با توجه به اثبات اثربخشی الگوی پیشنهادی می توان گفت مدل حاضر میتواند گام ارزشمندی در جهت کارآمدی و اثربخشتر نمودن سیستم اعتباربخشی کشور و متعاقبا بهبود مستمر کیفیت خدمات در بیمارستان ها بردارد.

نویسندگان

حمدالله منظری توکلی

ستادیار گروه روانشناسی، دانشکده الهیات، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

نوید فاتحی راد

استادیار گروه مدیریت، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان، ایران

زهرا شکوه

استادیار گروه مدیریت، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان، ایران

مرضیه خدایی

دانشجوی دکترای مدیریت دولتی گرایش منابع انسانی، گروه مدیریت، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، واحد کرمان، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمان، ایران

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :