بررسی اثر چندین تنظیم کننده رشد گیاهی بر ویژگی های رشد ی،میزان کلروفیل و مقدار عناصر در فرفیون زینتی (Euphorbia lactea f. cristata)

سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 263

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPBI-13-2_005

تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1400

چکیده مقاله:

چکیده هورمون های گیاهی عهده دار تنظیم و هماهنگی فرآیند هایی هستند که در نقاط مختلف پیکر گیاهان صورت می گیرند. رشد و نمو طبیعی یک گیاه، بیشتر توسط اعمال متقابل هورمون های گیاهی تحریک کننده و بازدارنده تنظیم می شود. فرفیون) (Euphorbia lactea از تیره Euphorbiaceae ، گیاه زینتی زیبا و پر طرفداری است که بدلیل داشتن ساختاری خاص و تنوع شکل ظاهری، دارای تقاضای بالا و بازار فروش خیلی خوبی می باشد. از این رو تحقیق حاضر با هدف بهبود کمی و کیفی صفات رویشی این گیاه، به صورت طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در شرایط گلخانه ای در سال ۱۳۹۶ اجرا گردید. اثر ۱۲ تیمار، متشکل از شاهد، ۲,۴-D در سه سطح ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلی گرم در لیتر، TDZ در سه سطح ۵، ۱۰ و ۲۰ میلی گرم در لیتر، GA۳ در سه سطح ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ میلی گرم در لیتر و ترکیبی از ۲,۴-D و TDZ ۵ و ۱۰ میلی گرم در لیتر مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها به فاصله هفت روز یک بار و در هشت نوبت بر روی پیوندکهای گیاهان پیوند شده اعمال گردیدند. در تیمارهای انجام شده با ۲,۴-D نحوه رشد پیوندک ها به صورت برجستگی های گرانوله، در TDZ به صورت کنگره ای، در GA۳ به صورت شاخ گوزنی و در تیمار ۲,۴-D توام با TDZ به صورت ترکیبی از برجستگی های گرانوله و کنگره ای بود. بر اساس نتایج، بیشترین وزن نهایی پیوندک از تیمار جیبرلیک اسید ۴۰۰ میلی گرم در لیتر با میانگین ۱/۲۰ گرم به دست آمد. همچنین، بین تیمارهای مختلف تنظیم کننده های رشد گیاهی، بیشترین میزان کلروفیل کل از تیمار جیبرلیک اسید ۱۰۰ میلی گرم در لیتر، با میانگین ۹۴/۰ میلی گرم بر گرم وزن تر، حاصل شد. درصد پتاسیم و فسفر در تیمار تیدیازورون ۵ میلی گرم در لیتر بیشترین بودند. مقدار کلسیم نیز در تیمار اسید جیبرلیک ۴۰۰ میلی گرم در لیتر دارای حداکثر میزان کلسیم در بین تیمارها بود.

کلیدواژه ها:

کلمات کلیدی : پیوندک ، تنظیم کننده رشد گیاهی ، دگر ریختی ، فرفیون

نویسندگان

محمد تقی خدابنده اویلی

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم باغبانی گرایش فیزیولوژی و اصلاح گل و گیاه زینتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

سپیده کلاته جاری

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

محمد تقی پاداشت دهکایی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان