بازشناسی بازنمود و آمیختگی گفتمان شرق شناسی در معماری معاصر ایران دوره پهلوی اول

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 343

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ATJIK-5-10_018

تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1400

چکیده مقاله:

بیان مساله: گفتمان «شرق شناسی» متکی بر آرای ادوارد سعید بدنبال اصالت بخشیدن به راهبردهای کلی ساختار گفتمان مسلط غرب بر شرق است. این گفتمان در زمینه های فکری، پژوهشی، هنری پدیدار شده است و بدنبال تمایزبخشی میان نحوه زیستن، اندیشیدن و هنر شرق/ غرب، شرقی/ غربی پدید آمده است.در چنین موقعیتی، هنر نیز چونان بازتابی از اندیشه، هویت خود را متکی بر این فضای فکری و مسلط بازتولید می کند.یکی از مفاهیم تاثیرگذار بر هنر معاصر «شرق شناسی» است آنچنانکه رواج واژگانی همچون هنر و معماری شرقی، اسلامی و ایرانی در تاریخ هنر برآمده از همین مفهوم است و بر بنیان نگاه راهبردی غرب با برگشودن و به میانجی طرح افکندن «دیگری» محقق شده است.سوال تحقیق: پژوهش بر پایه این پرسش اصلی بنا شده است که:گفتمان شرقشناسی چه اثر و ردی بر معماری دوره پهلوی( اول) گذاشته است؟ اهداف تحقیق: در آغاز سال های حیات عصر پهلوی، حضور هنرمندان و معماران غربی و یا تحصیلکردگان در غرب در ساحت هنر و معماری ایران اهمیت یافت.این مقاله برآنست تا ارتباط اینان و رواج گرایش ملی گرایی- معماری ایرانی به مثابه امری جزیی برآمده از تسلط گفتمان شرقشناسی را تبیین کند.روش تحقیق: از این رو پژوهش به رویکرد نظری و انتقادی شرقشناسی سعید وابسته است.اما توامان به بازخوانی «گفتمان» در نزد فوکو به منظور بازشناسی بازتاب گفتمان غالب متاثر از سطح نهادی و بازنمایی آن در لایه و سطح هنرمندان -در اینجا معماران- تکیه دارد و همچنین به مفهوم نظری پیوند میان «کلیت» و «میانجی» لوکاچ نیز نظر افکنده است.این پژوهش با ماهیت نظری،با راهبرد تاریخی، از نوع توصیفی- تحلیلی و بر استدلال منطقی استوار شده است.مهم ترین یافته ها و نتیجه گیری تحقیق: معماران [در این جا گدار و مارکف] هریک به روشی، در میانه پارادوکس سیاست،قواعد خوانش تاریخ،بازتاب یافته در گفتمان شرق شناسی، و اقتدارگرایی حکومتی دوران پهلوی اول با گرایش ملی گرایانه که در معماری بر باستان گرایی پای می فشارد، قرار می گیرند. معماری در این میان از یکسو بر ثقل گذشته و تاریخ چونان عینیت متجسد در آثار باستانی دنبال می گردد که بطور اجتناب ناپذیر بر بازنمود الگوها، عناصر، موتیف ها و مضامین گذشته پای می فشارد.و از سویی دیگر در نسبت با شرق شناسی انتظارات و توقعات دیگری (غرب، یا شرقی که خود را از دریچه غرب می نگرد) را دنبال می کند،و انواع خوانش شرقشناسی- ایرانشناسی در ذیل آن از نگاه آکادمیک و خیالپردازانه تا نگرشی متکی بر نهادهای فراگیر قدرت و پرداختن به مشرق به مثابه موضوع شناخت؛را باز می تاباند که بر فاصله گذاری میان دو جهان متقابل شده؛شرقی (شرقی شده نه شرق جغرافیایی، اسطوره ای، خیالی، غریب، مبهم) استوار است.

نویسندگان

محمدمهدی مظهری

پژوهشگر دکتری تخصصی معماری، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

مریم ارمغان

استادیار گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

فریبا البرزی

استادیار، گروه معماری، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • بارت، رولان(۱۳۹۳) درجه صفر نوشتار.شیرین دخت دقیقیان.تهران،انتشارات هرمس. http://opac.nlai.ir/opac-prod/bibliographic/۵۸۸۰۴۲بانی­مسعود،امیر(۱۳۸۸) معماری ...
  • Cronin,Stephanie.(۲۰۱۵) Introduction :Edward Said, Russian Orientalism and Soviet Iranology.Iranian Studies, ...
  • Grigor, Talinn(۲۰۰۹) Building Iran: Modernism, Architecture, and National Heritage under ...
  • Nadal-Melsió,Sara(۲۰۰۴) Georg Lukács: Magus Realismus?Diacritics, Volume ۳۴, Number ۲, Summer, ...
  • Tolz, Vera (۲۰۰۵) Orientalism,Nationalism, and Ethnic Diversity in Late ImperialRussia, ...
  • Trieb, Michael(۱۹۷۴). Stadtgestaltung. Theorie und Praxis. Bertelsmann. https://archnet.org/sites/۵۴۰۵ ...
  • نمایش کامل مراجع