نقش ایوان به عنوان دیالکتیک پویا میان فضاهای بازوبسته درمعماری خانه های دوران قاجار(نمونه موردی خانه طباطبایی هاوخانه عامری ها)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 188

فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICRSIE06_485

تاریخ نمایه سازی: 8 اسفند 1400

چکیده مقاله:

ایوان یکی ازمهم ترین وشاخص ترین عناصر معماری ایرانی است که بعد از هشتی و در عرصه خصوصی خانه واقع شده است و میان فضای باز و بسته قرار می گیرد که نشان دهنده دعوت و پذیرایی مهمانان است. در معماری های سنتی محدوده ای از جلوی اتاق ها، با ارتفاع از زمین، مسقف و از یک یا چند طرف کاملا باز بوده است که دقیقا به شکل یک تورفتگی در دیوار بنا احداث می-شود. تداوم حضور ایوان در معماری ایرانی باعث شده است که ایوان به یک شاخص در معماری ایرانی تبدیل شود. این مقاله به بررسی نقش ایوان در معماری خانه های سنتی به عنوان فضایی نیمه باز از نظرمفهومی و عملکردی و به عنوان یک دیالکتیک پویا میان فضای باز (حیاط) و بسته (اتاق) می پردازد و وجود آن در کنار فضای باز (حیاط) به صورت یک سازمان فضایی نقش یک گره ارتباطی را برقرار می کند و شما می توانید از هر دو فضا همزمان استفاده کنید. روش تحقیق در این پژوهش از جنبه رویکرد ، کیفی و از جهت هدف، کاربردی است. نوع روش نیز بصورت ترکیبی از روشهای تحقیق توصیفی و تحلیل محتوا است. داده ها از منابع کتابخانه ای و اسنادی برداشت شده است. نتایج این پژوهش می تواند به پژوهشگران، دست اندرکاران و معماران معاصر برای رسیدن به یک الگوی موفق در طراحی خانه با هدف رسیدن به مفهوم سکونت منجر شود.

نویسندگان

شقایق واحدی پور

دانشجوی کارشناسی معماری، گروه معماری و شهرسازی، موسسه آموزش عالی غیرانتفایی جهاد دانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران

سونیا امجدیان

دکتری تخصصی معماری، مدرس دانشگاه، گروه معماری و شهرسازی، موسسه آموزش عالی غیرانتفایی جهاددانشگاهی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران