توان های اقلیمی ایران برای کشت آفتاب گردان دیم

سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 142

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GERAZ-4-3_006

تاریخ نمایه سازی: 12 اسفند 1400

چکیده مقاله:

دانه­های روغنی، اهمیت بسیاری در تامین نیازهای غذایی و به طور کلی اقتصاد ملی دارند و به همین دلیل نیز مورد توجه متخصصان قرار می­­­­­­گیرند. مطالعات زیادی در مورد ویژگی­های گیاه آفتاب­گردان از جنبه­های گیاه­شناسی و ویژگی­های اقتصادی آن به عمل آمده است. بررسی نیازهای محیطی و بویژه نیازهای اقلیمی آفتاب گردان می­­­­­­­­­­­­­­­­­­تواند در بهینه سازی مصرف آب و مدیریت بهتر منابع آب نقش مهمی داشته باشد. در همین باره، جهت شناسایی توان­های اقلیمی ایران برای کشت این محصول مهم، داده های ۱۱۴ ایستگاه سینوپتیک در یک دوره ۲۰ ساله از سال ۲۰۰۸ تا ۱۹۸۹م. جمع­آوری و پردازش گردید. مقادیر مطلق و میانگین دماهای روزانه، بارش، سرعت باد در ارتفاع ۲ متری از سطح زمین، ساعات آفتابی و درصد رطوبت نسبی از طریق سازمان هواشناسی کشور تهیه و مورد استفاده قرار گرفت. نواحی مستعد کشت با استفاده از نقشه های سطوح ارتفاعی، شیب، درصد آب تامین شده از بارش، رطوبت نسبی و آستانه های دمایی موثر بر کشت آفتاب گردان، در محیط GIS شناسایی گردید. از مدل AHP جهت وزن­دهی و تلفیق نقشه ها استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که از کل مساحت کشور فقط ۷/۱۴ درصد دارای شرایط بسیار مناسب تا متوسط برای کشت این گیاه است. از این میان، ۶/۱ درصد مساحت کشور دارای شرایط بسیار مناسب، ۶/۳ درصد دارای شرایط مناسب و حدود ۵/۹ درصد نیز دارای شرایط متوسط جهت کشت آفتاب­گردان دیم است. سواحل دریای خزر بهترین شرایط را با ۵۹ درصد تامین آب مورد نیاز گیاه از طریق بارش و دمای مناسب در کل دوره رویش داراست. در خارج از این ناحیه، تنها در سواحل خلیج فارس می توان مناطق مناسبی را یافت. علی رغم انتظار، محدوده شهرستان میناب با ۵۴ درصد تامین آب حاصل از بارش و شرایط دمایی مناسب در کل دوره رویشی، بهترین موقعیت اقلیمی در خارج از محدوده خزری را به خود اختصاص داده است.

نویسندگان

حسن ذوالفقاری

عضو هیات علمی دانشگاه رازی

بهمن فرهادی

عضو هیات علمی دانشگاه رازی

فردین جلیلیان

کارشناس ارشد دانشگاه رازی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • خواجه­پور، محمدرضا، ۱۳۸۵، گیاهان صنعتی، چاپ دوم، انتشارات جهاد دانشگاهی ...
  • رمضانی، بهمن و لادن کاظمی­راد، ۱۳۸۰، شناخت نواحی مستعد کشت ...
  • سیفی، سید محمدرضا؛ بابک پیکرستان و مرضیه کلهر، ۱۳۹۰، زراعت ...
  • فرهنگ­آسا، کیوان؛ عطا ا... سیادت و غلامرضا قدرتی، ۱۳۸۹، بررسی ...
  • ولایتی، سعدالله، ۱۳۸۳، جغرافیای آب ها، انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد، ...
  • Allen R.G., Smith M., Pereiera L.S.,Raes D. and Wright J.L., ...
  • Chapman S. C., and Delavega A.J., ۲۰۰۲, Spatial and Seasonal ...
  • FAO (۲۰۰۹) statistics division. http://faostat.fao.org/site/۵۶۷/default.aspxancorFAO, ۱۹۹۶, Agro-ecological Zoning (guide lines), ...
  • Patricio A.J.H. and Mercau J.L., ۲۰۰۹, Benchmarking Sunflower Water Productivity ...
  • Yawson D.O., Bonsu M. Armah F.A. and Afrifa E.K.A, ۲۰۱۱, ...
  • نمایش کامل مراجع