رابطه والدگری ذهن آگاهانه با کنش های اجرایی کودکان: نقش واسطه ای امواج مغزی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 221

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-8-4_004

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: والدگری ذهن ­آگاهانه باعث افزایش ظرفیت والدگری توام با آرامش، ثبات و سازش­ یافتگی بیشتر، گرم­تر شدن رابطه والد-کودک، و عملکرد مناسب والدین از نظر تربیتی می­شود. هدف از این پژوهش بررسی رابطه والدگری ذهن­ آگاهانه با کنش­های اجرایی با در نظر گرفتن نقش وسطه­ ای امواج مغزی در کودکان است. روش: روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گرد­آوری داده­ ها از نوع همبستگی و مدل­یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان مراجعه ­کننده به کلینیک اندیشه و رفتار شهر مشهد در سال ۹۹-۱۳۹۸ بودکه با استفاده از روش نمونه­ گیری در دسترس، ۱۳۳ شرکت­ کننده دختر و پسر (۶۰ دختر، ۷۳ پسر) ۶ تا ۱۲ سال به­ عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. برای جمع ­آوری داده ­ها از پرسشنامه ­های والدگری ذهن­ آگاهانه (مک کافری و همکاران، ۲۰۱۵)، کنش­ های اجرایی کودکان و نوجوانان (بارکلی، ۲۰۱۲) و دستگاه نوروفیدبک استفاده شد. تحلیل داده­ ها با روش مدل­یابی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم­افزار SPSS۲۳ و LISREL۸/۸ انجام شد. یافته ها: برآیندها نشان دادند که الگوی پیشنهادی از برازش خوبی با داده ها برخوردار است. نتایج بین والدگری ذهن­ آگاهانه و کنش­ های اجرایی یک رابطه مستقیم (۰/۳۲ =β، ۵/۳۴= t) نشان داد. همچنین رابطه غیرمستقیم بین والدگری ذهن­ آگاهانه و کنش­ه ای اجرایی از طریق موج آلفا (۰/۱۸ =β، ۳/۵۸= t) و (۰/۶۳ =β، ۱۲/۳۱= t)، موج بتا (۰/۱۵ =β، ۳/۱۶= t) و (۰/۵۷ =β، ۹/۳۲= t)، و موج تتا (۰/۱۲ =β، ۱/۲۵= t) و (۰/۲۲ =-β، ۴/۱۴-= t) وجود دارد. نتیجه گیری: بر اساس نتایج به ­دست­ آمده والدگری ذهن ­آگاهانه هم به صورت مستقیم و هم به ­صورت غیرمستقیم از طریق امواج مغزی، با کنش­ های اجرایی در ارتباط است. نتایج این پژوهش حاوی تلویحات کاربردی برای ارتقاء کنش ­های اجرایی کودکان در رابطه با والدگری است.

نویسندگان

سمیه زارع نژاد

Faculty of Psychology and Educational Sciences, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

سکینه سلطانی کوهبنانی

Department of Educational and Counselling Psychology, Faculty of Educational Science and Psychology, Ferdowsi University of Mashhad, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :