اثربخشی درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی بر حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری دانش آموزان با اختلال خواندن

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 214

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CHILD-8-4_005

تاریخ نمایه سازی: 23 اسفند 1400

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: اختلال خواندن یکی از انواع اختلالات یادگیری ویژه است که به مشکلات تحصیلی و رفتاری در دانش ­آموزان منجر می­شود و در مدارس میزان شیوع بسیار بالایی دارد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی در حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری دانش ­آموزان با اختلال خواندن انجام شد. روش: این پژوهش از نظر هدف کاربردی، و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات نیمه­ آزمایشی با طرح پیش ­آزمون، پس ­آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان پسر ۷ تا ۱۲ سال دارای اختلال خواندن بود که به مراکز روان­شناسی و مشاوره و کلینیک ­های روان ­پزشکی تهران در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ مراجعه کردند. از جامعه آماری مورد نظر تعداد ۳۰ دانش­آموز به روش نمونه ­گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه گواه قرار گرفتند. در طی فرایند مداخله گروه آزمایش برنامه درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی را به مدت ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ­ای دریافت کردند. ابزار گردآوری داده ­ها در این پژوهش شامل خرده­آزمون سنجش حافظه شنیداری برنامه رایانه ­ای حافظه کاری ان­بک و نسخه تجدیدنظرشده آزمون حساسیت شنیداری را تکمیل کردند. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کوواریانس یک­ راهه اندازه­گیری مکرر با نرم افزار spss۲۶ انجام شد. یافته ­ها: نتایج نشان دادند که برنامه درمان مبتنی بر یکپارچگی حسی بر حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری در گروه آزمایش اثربخش است؛ همچنین اثربخشی این برنامه در مرحله پیگیری یک ماهه نیز پایدار مانده است (۰/۰۰۱p<). نتیجه ­گیری: بر اساس یافته ­های به­ دست­ آمده در این مطالعه می­ توان نتیجه گرفت که برنامه یکپارچگی حسی با تاکید بر حافظه شنیداری و حساسیت شنیداری در درمان اختلال خواندن موثر است و در نتیجه می­ تواند به عنوان یکی از محورهای مداخله­ ای دانش ­آموزان با این اختلال مورد توجه قرار گیرد.

نویسندگان

رائده نقیب السادات

Tehran North Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

هادی هاشمی رزینی

Department of General Psychology, Faculty of Psychology and Educational Sciences, Kharazmi University, Tehran, Iran

افشین صلاحیان

Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :