ترجمه و بررسی روایی و پایایی پرسشنامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آنژین صدری(Seattle Angina Questionnaire)

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 235

فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PAHM-12-1_009

تاریخ نمایه سازی: 14 اردیبهشت 1401

چکیده مقاله:

پژوهش حاضر مطالعه ای روش شناختی است که با هدف ترجمه و تعیین روایی و پایایی پرسشنامه ۵ بعدی و ۱۹ گویه ای سنجش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آنژین صدری (Seattle Angina Questionnaire) انجام گرفته است. پس از کسب مجوز از طراح ابزار، ترجمه بر اساس پروتکل پروژه بین المللی ارزیابی کیفیت زندگی انجام گرفت. سپس روایی صوری، محتوا، سازه و ملاکی پرسشنامه تعیین گردید. به منظور تعیین روایی سازه از مقایسه گروه های شناخته شده (بیماران با و بدون درد قفسه سینه) و برای تعیین روایی ملاکی، از پرسشنامه SF۳۶ استفاده شد. تعیین پایایی ابزار با تحلیل همسانی درونی و روش آزمون باز آزمون انجام شد. به این منظور ۱۰۰ بیمار مبتلا به آنژین صدری بستری یا سرپایی مراجعه کننده به دو مرکز آموزشی درمانی منتخب شهر قم، در مطالعه شرکت نمودند. نتایج تحلیل مقایسه گروه های شناخته شده نشان داد که میانگین کیفیت زندگی بیماران بدون درد علامت قفسه سینه در تمامی ابعاد بالاتر و در بیشتر ابعاد معنی دار بود. همبستگی بالا و معنی دار بین اکثر نمرات حاصل از دو پرسشنامه SAQ و SF-۳۶ روایی ملاکی آزمون را مورد تایید قرار داد. آلفای کرونباخ در محدود ۰/۵۹ تا ۰/۸۵ و ضریب پایایی آزمون مجدد (ICC) در دو بار اجرا و به فاصله ۲ هفته، در تمام ابعاد بیشتر از ۰/۹۰ بود. بر اساس یافته های این مطالعه،SAQ ابزاری پایا و رواست و می تواند جهت اندازه گیری پیامد سلامت در بخش های پژوهشی و درمانی مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی، محققان بر روی نمونه های بیشتر و گروههای مختلف بیماری های عروق کرونر تمرکز داشته باشند.

نویسندگان

زهرا طاهری خرامه

Faculty of Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran

مجیده هروی کریموی

Research Center of Client Education and Management - Elderly Health Research Group, Shahed University, Tehran, Iran

ناهید رژه

Research Center of Client Education and Management - Elderly Health Research Group, Shahed University, Tehran, Iran

ابراهیم حاجی زاده

Department of Biostatistics, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

علی منتظری

Mental Health Research Group, Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, Tehran, Iran