ارزیابی ذرات معلق محیطی PM۱۰ و PM۲.۵ با روش شاخص کیفیت هوا (مطالعه موردی: مجتمع صنعتی سیمان تهران )

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 349

فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ESTJ-23-8_012

تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1401

چکیده مقاله:

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت صنایع سیمان در رشد اقتصادی کشور و تاثیر آن بر میزان انتشار آلاینده های هوا (ذرات معلق)، در این پژوهش اثرات کارخانه سیمان تهران در محیط اطراف آن مورد بررسی قرار گرفته و هدف اصلی از آن ارزیابی آلاینده ذرات معلق محیطی با شاخص کیفیت هوا در مجتمع صنعتی سیمان تهران می باشد.روش بررسی: در این پژوهش اندازه گیری ذرات معلق PM۱۰ و PM۲.۵، طی یک دوره یک ساله (۱۳۹۵) در چهار فصل مختلف اندازه گیری شد. برای اندازه گیری ذرات معلق موجود در هوای محیط از دستگاه غبار سنج ۵۳۱ MET ONE GT  ساخت شرکت TSI استفاده می شود که قابلیت اندازه گیری ذرات با PM۱۰, PM۲.۵, PM۷, PM۱ را داراست. دستگاه بعدی غبارسنج پارتیکل کانتر ۸۵۳۰ TSI Dust Trak II از نوع غبارسنجی رومیزی بوده که دارای قابلیت ثبت داده ها را دارد، استفاده شد. این نمونه برداری ها در ۶ ایستگاه اندازه گیری در مجتمع صنعتی سیمان تهران انجام یافت و در نهایت نتایج به صورت AQI فصلی مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش AQI که یکی از پرکاربردترین روش های ارزیابی وضعیت کیفیت هوا می باشد، ابتدا شاخص آلودگی در یک ایستگاه اندازه گیری و سپس در همه ایستگاه ها بعنوان بالاترین شاخص کیفیت آلودگی تعیین می شود.یافته ها و نتایج: اولین یافته ای که از پژوهش حاضر بدست آمد این بود که آلاینده مسئول در کل ایستگاه های فصل بهار مربوط به تصفیه خانه بوده که جزو طبقه بندی پاک قرار دارد. در ادامه آلاینده مسئول در کل ایستگاه های فصل تابستان مربوط به جاده عوارضی (طبقه بندی سالم)، آلاینده مسئول در کل ایستگاه های فصل پاییز مربوط به محوطه ورزشگاه (طبقه بندی ناسالم برای گروه های حساس)، آلاینده مسئول در کل ایستگاه های فصل زمستان مربوط به منازل مسکونی (طبقه بندی سالم) قرار دارد. بنابراین آلاینده ترین ایستگاه طی یک سال یا ۴ فصل متفاوت مربوط به PM۲.۵ فصل پاییز می باشد.بحث و نتیجه گیری: بنابراین وضعیت کیفیت هوا با میانگین غلظت mg/m۳ ۲.۱۰۶ در صنعت سیمان تهران در طبقه بندی ناسالم برای گروه های حساس قرار گرفته که با رنگ نارنجی مشخص می شود. در آخر پیشنهاداتی برای کاهش آلایندگی ذرات معلق در منطقه صنعت ارایه می گردد.

نویسندگان

رضا کریمی قوزلو

کارشناسی ارشد مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه مدیریت محیط زیست، تهران، ایران.

آیدا احمدی

استادیار، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، گروه مدیریت محیط زیست HSE، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)

مجید عباسپور

استاد دانشگاه صنعتی شریف، دانشکده مکانیک، تهران، ایران.

نصرت الله عباس زاده

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، گروه اقتصاد انرژی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Bai N, Khazaei M, van Eeden SF, Laher I. ۲۰۰۷. ...
  • Dadbakhsh,, Khanjani, N., Bahrampour, A., ۲۰۱۵. Death from respiratory diseases ...
  • Song,, He, J., Wu, L., Jin, T., Chen, X., Li, ...
  • Sadat Hulk, F., Kavosy Rahim, A., Banifatemi, M., ۲۰۱۶. Evaluation ...
  • Evans J, van Donkelaar A, Martin RV, Burnett R, Rainham ...
  • Goudarzi G, Geravandi S, Foruozandeh H, Babaei AA, Alavi N, ...
  • Gourbani, N., Yazdani, j., Etemadinejad, S., ۲۰۱۶. The relation between ...
  • Loomis D, Grosse Y, Lauby-Secretan B, El Ghissassi F, Bouvard ...
  • Ranjbar, A, .MihanParast, M, Nouri, F, ۲۰۱۶. Investigation of dust ...
  • Guide for calculating, determining and reporting the air quality index, ...
  • Adams, M.D., Kanaroglou, P.S. ۲۰۱۵. A criticality index for air ...
  • نمایش کامل مراجع