بررسی صفات عملکردی و ترکیبهای اسانس سه جمعیت گیاه دارویی کاکوتی (Ziziphora tenuir L.) کشت شده در اصفهان

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 192

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_EJCP-14-4_008

تاریخ نمایه سازی: 20 اردیبهشت 1401

چکیده مقاله:

سابقه و هدف: گیاه دارویی کاکوتی (Ziziphora tenuir L.) گیاهی علفی، یکساله و متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) میباشد. این گیاه از نظر ترکیبهایی نظیر استرولها، اسیدهای چرب و فلاوونوئیدها بسیار غنی بوده و از مواد موثره آن در داروسازی استفاده میشود. از آنجا که برخلاف گونه چند ساله این گیاه، تحقیقات اندکی روی این گونه یکساله انجام شده است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی واکنش جمعیتهای مختلف گیاه به کشت در یک محل انجام شد.مواد و روشها: آزمایش طی سالهای ۱۳۹۸- ۱۳۹۶ در ایستگاه تحقیقاتی شهید فزوه وابسته به مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان اجرا گردید و در آن سه جمعیت کاکوتی از رویشگاههای استان شامل جمعیتهای دامنه، قمیشلو و کلاه قاضی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. صفات اندازهگیری شده شامل : وزن تر و خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته، نسبت وزن خشک به تر، وزن هزار دانه، وزن بذر تک بوته، درصد و عملکرد اسانس و ترکیبات اسانس بودند. درصد اسانس به روش تقطیر با آب با دستگاه کلونجر، مقدار ترکیبات اسانس با دستگاه کروما توگرافی گازی (GC) و نوع ترکیبات اسانس با دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (MS-GC) اندازه گیری شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SAS ۹.۱ و مقایسه میانگین تیمارها نیز با آزمون LSD انجام شد.یافته ها: نتایج دو سال نشان داد که جمعیتهای مورد بررسی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری داشتند. جمعیت قمیشلو، با متوسط عملکرد بذر و عملکرد خشک اندام هوایی (به ترتیب ۴۲ و ۵۶۶ کیلوگرم در هکتار) بیشترین و جمعیت دامنه به ترتیب ۶/۳۳ و ۴۰۶ کیلوگرم در هکتار، کمترین مقدار را به خود اختصاص دادند. بیشترین درصد و عملکرد اسانس در جمعیت کلاه قاضی مشاهده گردید. سالهای آزمایش تاثیر معنیداری روی صفات عملکرد اندام هوایی و درصد اسانس داشت. برهمکنش جمعیت در سال نشان داد که جمعیت قمیشلو در هر دو سال زراعی از عملکرد بذر و اندام هوایی بالاتری برخوردار بود. آنالیز اسانس حضور ۱۹ ترکیب را در اسانس جمعیتهای مورد بررسی نشان داد و پولگون به عنوان ترکیب غالب اسانس معرفی گردید که مقدار آن از ۴۳ (قمیشلو) تا ۹۰ (دامنه و کلاه قاضی) درصد متغیر شد.نتیجهگیری: به طور کلی نتایج این تحقیق نشان داد که جمعیتهای مورد مطالعه تنوع ژنتیکی کافی برای صفات مختلف از جمله عملکرد اندام هوایی، عملکرد بذر و درصد اسانس را داشتند. وجود این تنوع می تواند زمینهساز انجام کارهای اصلاحی در آینده گردد. همچنین میتوان این گیاه را به عنوان منبع خوبی جهت تامین ترکیب پولگون مورد استفاده در صنایع غذایی و دارویی معرفی نمود.

نویسندگان

لیلی صفایی

اصفهان-شهرک امیریه-روبروی مجتمع گلها-مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی-نگهبانی مرکز

مهردخت نجف پور نوایی

هیات علمی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع

ابراهیم شریفی عاشورآبادی

بخش تحقیقات گیاهان داروئی و معطر، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

مهدی میرزا

بخش تحقیقات گیاهان داروئی و معطر، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

داود امین آزرم

استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و