مقایسه عملکرد و اجزای عملکرد گندم تحت سیستم‏های مختلف خاک‏ورزی

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,120

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

MAST01_164

تاریخ نمایه سازی: 19 خرداد 1391

چکیده مقاله:

انتخاب مناسب‏ترین روش‏های خاک‏ورزی به منظور استفاده بهینه از خاک به عنوان مولفه اصلی بقای طبیعت یک راهبرد مدیریتی مهم برای رسیدن به سامانه پایدار تولید است. بدین منظور تاثیر سیستم‏های خاک‏ورزی بر عملکرد گندم در آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی هاشم‏آباد گرگان در سال زراعی 89 – 1388 در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در چهار تکرار و هفت تیمار خاک‏ورزی شامل خاک‏ورزی حفاظتی با کمبینات، بی‏خاک‏ورزی با خطی‏کار بالدان، خاک‏ورزی حفاظتی با چیزل‏پکر، خاک‏ورزی حفاظتی با دستگاه طرح دلتا، خاک‏ورزی سطحی با دیسک سنگین، بی‏برگردان‏ورزی با گاوآهن قلمی و دیسک، خاک‏ورزی مرسوم با گاوآهن برگردان‏دار و دوبار دیسک بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر سیستم‏های مختلف خاک‏ورزی بر عملکرد دانه، وزن دانه در سنبله و شاخص برداشت معنی‏دار بود و بیشترین میانگین عملکرد دانه به ترتیب به خاک‏ورزی سطحی، خاک‏ورزی مرسوم، خاک‏ورزی حفاظتی با کمبینات و چیزل‏پکر با عملکرد 8/3507، 3/3369، 7/3196 و 4/3137 کیلوگرم در هکتار مربوط بود. بیشترین شاخص برداشت مربوط به تیمار بی‏برگردان‏ورزی، خاک‏ورزی سطحی، خاک‏ورزی حفاظتی با طرح دلتا و خاک‏ورزی با کمبینات (به ترتیب 78/42، 22/41، 64/40 و 69/39 درصد) بود. تفاوتی بین تیمارها از نظر عملکرد بیولوژیک وجود نداشت. صفات طول سنبله، تعداد کل سنبلچه، تعداد سنبلچه بارور، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه تحت تاثیر تیمارهای مختلف خاک‏ورزی قرار نگرفت. در مجموع خاک‏ورزی حفاظتی با کمبینات و چیزل‏پکر با داشتن عملکرد یکسان با خاک‏ورزی مرسوم به ازای مصرف کمتر انرژی، تردّد کمتر ادوات و حفظ بهتر خاک می‏تواند گزینه‏های مناسبی برای توسعه تولید و توزیع ادوات مبتنی بر کشاورزی پایدار باشند

نویسندگان

مرضیه یوسفی

دانشجوی کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیع

بهنام کامکار

عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

جاوید قرخلو

عضو هیئت علمی گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

روح اله فائز

عضو هیئت علمی بخش تحقیقات گیاهپزشکی موسسه پنبه کشور

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • کامکار، ب. و مهدوی‌دامغانی، ع. (1387). مبانی کشاورزی پایدار. جهاد ...
  • طبابایی‌فر، ا، ندرلو، ل.، جوادی‌کیا، پ. و شیرکوند، ف.ح. (1387). ...
  • صادق‌نژاد، ح.ر. و اسلامی، ک. (1385). مقایسه عملکرد گندم با ...
  • . Usman, Kh., Khalil, Sh., Khan, A.Z., Khalil, I.H. and ...
  • نمایش کامل مراجع