ارزیابی کیفی خدمات تحویل مدرک الکترونیکی در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی بر اساس مدل پیشنهادی

سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 136

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-22-3_008

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف از انجام این پژوهش، شناسایی وضعیت خدمات تحویل مدرک الکترونیکی کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی بر مبنای مدل ارزیابی پیشنهادی است. روش: روش پژوهش حاضر  پیمایشی و از نوع کاربردی و ابزار گردآوری داده ها، دو پرسشنامه محقق‎ساخته بود که با مرور متون ساخته شد و پایایی آن با آلفای کرونباخ و روایی‎اش با نظر متخصصان تایید شد. دو گروه از افراد مورد مطالعه قرار گرفتند: متخصصان (۳۶ نفر از اعضای هیئت علمی و کتابداران بخش تحویل مدرک) و کاربران (۲۶۴ نفر که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند). پرسشنامه متخصصان برای وزن دهی به ابعاد و شاخص های اصلی و فرعی مدل و تعیین میزان اهمیت آنها نسبت به یکدیگر استفاده گردید و برای بررسی نتایج، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مورد استفاده قرار گرفت. پرسشنامه کاربران برای سنجش وضعیت خدمات تحویل مدرک استفاده گردید و برای بررسی نتایج از اس.پی.اس.اس استفاده شد. یافته ها: بر مبنای یافته های این پژوهش، نمره نهائی وضعیت خدمات تحویل مدرک الکترونیکی کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی با توجه به مدل ارزیابی پیشنهادی از سطح میانگین بالاتر از متوسط بود و تفاوت آن با حد میانی با توجه به داده های آزمون تی تک نمونه ای معنادار بود. این یافته بیانگر وضعیت نسبتا مناسب نظام خدمات تحویل مدرک الکترونیکی آستان قدس رضوی است. یافته های مرتبط با فرضیه های پژوهش نیز نشان داد که میان نمره ارزیابی خدمات تحویل مدرک کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی توسط کاربران با میزان استفاده آن­ها از خدمات تحویل مدرک کتابخانه دیجیتال مذکور رابطه معناداری وجود نداشت. همچنین تفاوت معناداری میان نمره ارزیابی خدمات تحویل مدرک کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی توسط کاربران دارای تجربه استفاده از سایر کتابخانه های دیجیتال ایرانی با کاربران فاقد این تجربه مشاهده نشد. اصالت/ارزش: ارزش مقاله حاضر در نشان‎دادن وضعیت خدمات تحویل مدرک الکترونیکی در کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی است. همچنین از ویژگی های پژوهش حاضر پیشنهاد مدلی خاص برای ارزیابی یکی از مهم ترین خدمات کتابخانه های دیجیتال یعنی خدمات تحویل مدرک الکترونیکی است.  

کلیدواژه ها:

Electronic Document Delivery ، Digital Library ، Iran’s Astan Quds’ Digital Library. ، خدمات تحویل مدرک الکترونیکی ، کتابخانه دیجیتال ، کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی ، مدل ارزیابی

نویسندگان

صدیقه زره ساز

علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی مشهد

محسن نوکاریزی

گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه فردوسی

اعظم صنعت جو

دانشگاه فردوسی. گروه علم اطلاعات و دانش شناسی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Dehlez, P.; de Leeuwe, J. & Dekker, R. (۲۰۰۵). Beyond ...
  • McKay, B.; Foster, C. & Bedard, M. (۲۰۰۷). Electronic Document ...
  • زارع، امین (۱۳۸۴). خدمات تحویل مدرک: مباحث نظری. نشریه الکترونیکی ...
  • علیپورحافظی، مهدی (۱۳۸۸). ساختار کتابخانه دیجیتال. اطلاع شناسی، ۶ (۲۳)، ...
  • کریمی، مهدی (۱۳۹۰). طرح کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی. مشهد: ...
  • کریمی، مهدی (۱۳۹۲). کتابخانه دیجیتال آستان قدس رضوی: تاریخچه، خدمات ...
  • نبوی، فاطمه (۱۳۸۴) . کتابخانه دیجیتالی. مبانی نظری، محتوا، ساختار، ...
  • نمایش کامل مراجع