تاثیر مشاوره اطلاعاتی بر بهبود رفتار اطلاع یابی مراجعان به کتابخانه های عمومی کشور: مطالعه موردی کتابخانه عمومی شهید توکلی فولادشهر

سال انتشار: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 102

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-18-4_003

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی میزان تاثیر مشاوره اطلاعاتی بر بهبود رفتار اطلاع یابی و بهرهمندی مناسب مراجعه کنندگان کتابخانه های عمومی از منابع کتابخانه ای است. روش: در این مطالعه تجربی، شیوه اجرای پژوهش مبتنی بر مداخله گروهی و مقایسه نتایج پیش آزمون و پس آزمون بین دو گروه منتخب آزمایش و کنترل است. جامعه آماری، مراجعه کنندگان عضو کتابخانه شهید توکلی فولادشهر اصفهان بودند که از آن میان ۳۶ نفر با استفاده از روش نمونه گیری ساده انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند؛ سپس جلسات مشاوره اطلاعاتی (۵ جلسه ۹۰ دقیقه ای) برای اعضای گروه آزمایش برگزار شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که در نهایت داده ها با استفاده از آزمونt  مستقل و به کمک نرم افزار اس پی اس اس تحلیل گردید. یافته ها: مقایسه یافته ها نشانگر تفاوتی معنی دار در نمره های کسب شده در پیش آزمون و پس آزمون دو گروه آزمایش و کنترل در سه حوزه تاثیرپذیر از مشاوره اطلاعاتی بود. به بیان دیگر، نتایج نشان داد برگزاری جلسات مشاوره اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی، در بهبود دسترسی مراجعه کنندگان به منابع کتابخانه ای، در بهبود رفتار اطلاع یابی مراجعه کنندگان و بر نگرش مثبت آنان در مورد اهمیت برگزاری این جلسات تاثیر به سزایی دارد. اصالت/ارزش: این پژوهش سعی در بیان اهمیت مشاوره اطلاعاتی در کتابخانه های عمومی دارد. مشاوره اطلاعاتی به عنوان یک کارکرد مفید در عصر اطلاعات می تواند شاخصی برای تشخیص پویایی کتابخانه های عمومی باشد و کتابخانه را از یک انبار کتاب به یک منبع اطلاع رسانی پویا تبدیل نماید.  

کلیدواژه ها:

Information seeking behavior ، Information counseling ، public libraries ، Institution of Iran's Public Libraries ، رفتار اطلاع یابی ، مشاوره اطلاعاتی ، کتابخانه های عمومی ، نهاد کتابخانه های عمومی کشور

نویسندگان

مرضیه باقری

Public Librarian of IPLF

بی بی عشرت زمانی

University of Isfahan

سیدمجید عبدالهی

University of Isfahan

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Shoham, S. (۱۹۹۸). Scholarly communication: A study of Israeliacademic researchers. ...
  • Dutta, R. (۲۰۰۹). Information needs and information – seeking behavior ...
  • Marchionini, G. (۱۹۹۵). Information seeking in electronic environment. New York: ...
  • Wilson, T. D. (۲۰۰۰). Human information behavior. Informing Science, ۳ ...
  • آهنگر، عادله و وزیرپور کشمیری، مهردخت (۱۳۸۷). بررسی رفتار اطلاع ...
  • ادهمی، اعظم (۱۳۸۳). اطلاع یابی و رفتار اطلاع یابی چیست؟. ...
  • حاجی شمسایی، علی(۱۳۸۶). نقش کتابداران در ترویج روابط، مشاوره و ...
  • فتاحی، رحمت الله؛ صابری، مریم و دخت عصمتی، محدثه (۱۳۸۸). ...
  • نادری، عزت اله و سیف نراقی، مریم (۱۳۷۸). روش های ...
  • نوروزی، علیرضا و ولایتی، خالید (۱۳۸۸). مشاوره اطلاعاتی: اصول، روش ...
  • نوری پیرنقی، محمد و حریری، نجلا (۱۳۸۷). بررسی نیازهای اطلاعاتی ...
  • ویکی پدیا (۱۳۹۱). رفتار اطلاع یابی. دانشنامه ویکی پدیا، بخش ...
  • یمین فروز، موسی و داورپناه، محمدرضا (۱۳۸۴). نیاز اطلاعاتی، رفتار ...
  • نمایش کامل مراجع