میزان همخوانی کلیدواژه های مستخرج از چکیده با توصیفگرهای نمایه سازان در پایگاه «چکیده پایان نامه های ایران»

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 107

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PUBLIJ-17-3_006

تاریخ نمایه سازی: 22 خرداد 1401

چکیده مقاله:

هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان هم­خوانی کلیدواژه­های مستخرج از چکیده پایان­نامه­ها توسط متخصصان موضوعی با توصیفگرهای نمایه­سازان در پایگاه «چکیده پایان­نامه­های ایران» می باشد. روش: پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش استفاده شده تحلیل محتوا است. یک سیاهه وارسی متشکل از ۳۲ معیار برای بررسی ابعاد پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. افزون بر این، از متخصصان موضوعی حوزه های مورد بررسی نیز برای انجام پژوهش بهره گرفته شده است. جامعه آماری پژوهش رکوردهای موجود در پایگاه اطلاعاتی چکیده پایان نامه های ایران (۷۴۵۰۰ رکورد) از سال ۱۳۸۵- ۱۳۶۸ است. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه از هر حوزه علوم انسانی، علوم پایه، فنی و مهندسی و کشاورزی ۱۰۰ رکورد به روش تصادفی طبقه­ای انتخاب شد. یافته ­ها: یافته­ ها نشان داد که بین تعداد گروه­های کلیدواژه­ای چکیده پایان­نامه­ ها و هم­خوانی آن­ها با توصیفگرها و همچنین بین تعداد کلیدواژه­های مستخرج و تعداد توصیفگرها نیز رابطه معنی داری وجود دارد. در حوزه­های موضوعی مختلف و همچنین دوره­های زمانی مختلف بین هم­خوانی کلیدواژه­های مستخرج با توصیفگرها تفاوت معنی داری وجود دارد. بازیابی بیش­تر از طریق توصیفگرها در مقایسه با کلیدواژه های مستخرج از چکیده، اثربخشی طرح هایی را نشان داد که به منظور افزایش ارتباط بین توصیفگرهای هم موضوع در این پایگاه صورت گرفته است. از نظر نظام دستوری، ۲۶/۵۰ درصد توصیفگرها به صورت ترکیب­واژه، ۷۴/۴۹ درصد تک­واژه، ۲/۹۳ درصد مفرد و ۸/۶ درصد به صورت جمع تهیه شده­اند. اصالت/ارزش: یافته ­های این پژوهش می­تواند به نمایه­سازان و مدیران پایگاه چکیده پایان نامه های ایران در شناسایی نکات قوت و ضعف در نمایه­سازی پایان­نامه­ها و همچنین همکاری با متخصصان موضوعی نمایه­سازی مدارک کمک کند.  

کلیدواژه ها:

Indexing ، Theses ، Keywords ، Descriptors ، database of “Iran’s theses abstracts” ، نمایه سازی ، پایان نامه ها ، کلیدواژه ها ، توصیفگرها ، پایگاه چکیده پایان نامه های ایران.

نویسندگان

محسن نوکاریزی

Birjand University

کلثوم دهقانی

Birjand University

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Arellano, F. (۲۰۰۰). Subject searching in online catalogs including Spanish ...
  • Gil-Leiva, I. & Alonso-Arroyo, A. (۲۰۰۷). Keywords Given by Authors ...
  • Mark, T. & Tarullo, H. (۲۰۰۳). Technology and the transformation ...
  • Muddamalle, M.R. (۱۹۹۸). Natural language versus controlled vocabulary in information ...
  • ایرانشاهی، محمد (۱۳۸۲). بررسی میزان هم خوانی کلیدواژه های عنوان ...
  • پارسی اصفهانی، امیر (۱۳۸۰). ساماندهی توصیفگرهای پایگاه های اطلاعاتی مرکز ...
  • پائو، میراندا لی (۱۳۷۸). مفاهیم بازیابی اطلاعات. ترجمه اسدالله آزاد ...
  • چشمه سهرابی، مظفر(۱۳۷۸). تاثیر استفاده از اصطلاحنامه در بانکهای اطلاعاتی ...
  • دیانی، محمدحسین (۱۳۸۲). گلوگاه های پژوهش در علوم اجتماعی. تهران: ...
  • لنکستر، اف دبلیو (۱۳۸۲). نمایه سازی و چکیده نویسی: مبانی ...
  • معمارطلوعی، محبوبه (۱۳۸۱). نحوه نمایه سازی پایان نامه ها در ...
  • نمایش کامل مراجع