بررسی عوامل موثر بر آلودگی منابع آب کارست در شرق کپه داغ (مطالعه موردی کارستهای حوضه بقمچ)

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 268

فایل این مقاله در 10 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ENVIRS02_049

تاریخ نمایه سازی: 31 خرداد 1401

چکیده مقاله:

چشم اندازهای ژئومورفیک کارست که درنتیجه انحلال مواد تشکیل دهنده سنگ ها، توسط آب های طبیعی شکل گرفته اند، نقش مهمی در تنوع زمین شناختی دارند و یکی از اولویت های مدیریتی به حساب می آیند. باتوجه به حساسیت بالای سیستمهای زهکشی کارست به انتقال یا ورود هرگونه مواد آلاینده، وجود هرگونه مواد آلاینده مانند تجع زباله، فضولات دام ها، جریان یافتن پسابهای کشاورزی و مسکونی و فاضلاب های خانگی به رودخانه ها و نیز رهاسازی زباله توسط گردشگران از عوامل بالقوه در آسیب پذیری منابع آب کارست حوضه می باشد. از مشکلات مهم در سطح منطقه ای و ملی فقدان هرگونه اقدامات حفاظتی و مدیریتی منابع آب کارست در منطقه می باشد که نیازمند یک استراتژی و برنامه ریزی همه جانبه در کنترل منابع آب کارست می باشد. هدف اصلی مقاله شناسایی عوامل بالقوه آلاینده کارست حوضه بقمچ بخصوص در سالهای اخیر می باشد. پس از شناسایی و طبقه بندی این عوامل با استفاده از الگوی تحلیل SWOT عوامل تاثیرگذار بر مدیریت پایدار منابع آب کارست در محدوده، مورد سنجش قرار گیرد. آنچه که حائز اهمیت است، این که استفاده و بهره برداری از منابع آب کارست باید به نحوی برنامه ریزی، سازماندهی، طراحی و اجرا شوند که با کم ترین پیامدهای اکولوژیک و زیست محیطی توام باشند.

کلیدواژه ها:

ژئومورفولوژی کارست ، آلودگی ، مدیریت پایدار منابع آب ، حوضه بقمچ ، SWOT

نویسندگان

اعظم نخعی

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی (گروه آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی. دانشکده جغرافیا و علوم محیطی سبزوار. دانشگاه حکیم سبزواری. سبزوار. ایران)

محمدعلی زنگنه اسدی

دانشیار ژئومورفولوژی (گروه آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی. دانشکده جغرافیا و علوم محیطی سبزوار. دانشگاه حکیم سبزواری. سبزوار. ایران)

ابوالفضل بهنیافر

دانشیار ژئومورفولوژی (گروه جغرافیای طبیعی. دانشکده علوم انسانی. واحد مشهد. دانشگاه آزاد اسلامی. مشهد. ایران)

لیلی گلی مختاری

استادیار ژئومورفولوژی (گروه آب و هواشناسی و ژئومورفولوژی. دانشکده جغرافیا و علوم محیطی سبزوار. دانشگاه حکیم سبزواری. سبزوار. ایران)