بررسی عملکرد واحدهای فناور حوزه ی کشاورزی در پارک علم و فناوری مازندران (مطالعه ی موردی: واحدهای فناور کشاورزی مستقر در مرکز رشد جامع شهرستان ساری)

سال انتشار: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 199

فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JEA-9-17_010

تاریخ نمایه سازی: 23 مرداد 1401

چکیده مقاله:

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: تحقق کشاورزی دانش­بنیان در دوران کشاورزی سنتی به کشاورزی مدرن صورت می گیرد. در این مرحله، از یک سو توسعه اقتصاد کشاورزی مستلزم دانش علمی است و از سوی دیگر، زمینه علم و تکنولوژی هنوز نسبتا ضعیف است. از این رو، فرآیند ایجاد اقتصاد کشاورزی دانش­بنیان را باید یک فرآیند بلندمدت دانست. اهداف توسعه کشاورزی سبز و توسعه کشاورزی پایدار، دقیقا مترادف با اقتصاد دانش­بنیان است چرا که این دانش می تواند سیستم های پشتیبان تصمیم­گیری در زمینه های مختلف اقتصادی برای ایجاد ارزش افزوده ایجاد کند. به دلیل گسترش و نفوذ اینترنت در بین آحاد جامعه، شرکت های استارتاپی در دهه ­های گذشته، رشد چشمگیری داشته ­اند. با توجه به اینکه پارک­های علم و فناوری قدمت بسیار زیادی ندارند، مطالعات پیرامون ارزیابی عملکرد آنها یا واحد فناور مستقر در آنها معدود است. مواد و روش ­ها: بر این اساس پژوهش حاضر به بررسی عملکرد رقابتی ۴۶ واحدهای فناور مستقر در مرکز رشد شهرستان ساری با اقتباس از شاخص ارائه شده در محاسبه شاخص توسعه انسانی (HDI) سازمان ملل متحد، پرداخته است. متغیرهای بکار رفته در این شاخص تعدیل شده، شامل: دستاوردهای فناوری (علمی و فنی)، شاخص فعالیت­های اقتصادی و تجاری سازی دستاوردها (اقتصادی)، شاخص برنامه ریزی و مدیریت منابع انسانی (گروه کاری) و شاخص تعامل با مرکز رشد و واحدهای فناور مستقر (تعامل و هم افزایی) است. یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد که هیچ کدام از واحدهای فناور در گرید A که امتیاز بالای ۰/۷۵ را شامل می شود کسب نکرده­اند، به عبارتی دیگر، میانگین هندسی امتیازات کسب شده ­ی واحدهای فناور در هر یک از محورها در مقام مقایسه با سایر واحدهای فناور عالی نبوده است. همچنین، رتبه های دوم و سوم عملکرد، مربوط به استارتاپ های بخش کشاورزی بوده و اکثریت واحدهای فناور (۵۸ درصد)، امتیازی بین ۰/۲۵ تا ۰/۵ کسب کردند که خیلی مناسب نیست و حتی ۳۶ درصد از واحدهای فناور امتیازی کمتر از این بازه کسب کردند. از دیگر نتایج پژوهش حاضر، مشخص شد که ۸۵ درصد از واحدهای فناور در محور برنامه­ریزی و مدیریت منابع انسانی و نیز محور فعالیت های اقتصادی و تجاری سازی دستاوردها در گرید C و D جای دارند یعنی امتیازی بین صفر تا ۰/۵ را کسب کردند. با توجه به نتایج پژوهش، اختلاف چندانی در بین میانگین امتیازات واحدهای فناور بخش های مختلف صنعت، کشاورزی و خدمات مشاهده نشده است. نتیجه گیری: پیشنهاد م ی­شود که یک برنامه توانمندسازی متناسب با اجزا هر یک از محورهای ۴ گانه تعریف شود تا سهم بیشتری از واحدهای فناور در گرید A و B جای گیرند. همچنین با برگزاری دوره­ های آموزشی مناسب و نیز استفاده از خدمات منتورینگ کارآمد، بتوان توانمندی های واحدهای فناور در محور برنامه­­ ریزی و مدیریت منابع انسانی و نیز محور فعالیت های اقتصادی و تجاری سازی دستاوردها را ارتقا بخشید.

کلیدواژه ها:

Human Development Index ، Performance Index ، Science and Technology Park ، Startup ، Technological Unit ، استارتاپ ، پارک علم و فناوری ، شاخص توسعه انسانی (HDI) ، شاخص عملکرد ، واحد فناور

نویسندگان

کمال عطایی سلوط

Sari, ۹th km of Farah Abad Road, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • AliMohammadi, Sh. ۲۰۱۷. Identifying the critical success factors of Startup’s ...
  • Alvani, S.M., R. Gholipour Souteh, G.R. Jandaghi and A.B. Inaloo. ...
  • Presenting a succession management model based on organizational capabilities in ...
  • Amidon, D.M., P. Formica and E. Mercier-Laurent. ۲۰۰۵. Knowledge economics:emerging ...
  • Asadi, N., M. Fattahi and M. Taghvaie. ۲۰۲۱. Providing a ...
  • De Souza Marques, N., R. Sbragia, M. de Miranda Oliveira ...
  • ۲۰۱۹. The background of the entrepreneur in high-tech incubated startups. ...
  • Deloitte Report. ۲۰۱۵. Technology and people, the great job-creating machine, ...
  • Fartash, K., M.S. Khayyatian Yazdi, M. Moradian, M.S. Saremi and ...
  • Human Development Indices and Indicators. ۲۰۲۰. Technical notes, calculating the ...
  • Hofstede, G., N.G. Noorderhaven, A.R. Thurik, L.M. Uhlaner, A. Wennekers ...
  • Institute of Technology Studies. ۲۰۱۶. The comparative study of the ...
  • Löfsten. H. and P. Lindelöf. ۲۰۰۱. Science parks in Sweden–industrial ...
  • Mahdavi, H., M. Zeinodin and L. Khodabandeh. ۲۰۱۱. Effectiveness of ...
  • Mostafaei, M.R., F. Malekian, E. Kaviani and M.J. Karamafrooz. ۲۰۱۹. ...
  • Pavani, C., M. de Miranda Oliviera Jr and G.A. Plonski. ...
  • Sedita, S.R., T. Apa, T. Bassetti and R. Grandinetti. ۲۰۱۹. ...
  • The Ministry of Sciences, Research and Technology. ۲۰۱۳. The results ...
  • نمایش کامل مراجع